Zařizovat dětský pokoj je zábava, ale i zodpovědnost. Zatímco ostatní místnosti mají jasné určení, dětský pokoj funguje jako ložnice, místo na hraní, pracovna a sklad oblečení i hraček v jednom. Interiéroví architekti o tom vědí své, a tak jsme pro vás sepsali základní tipy, jak zařídit dětský pokoj pro šťastné děti.

 

 

1. Nezapomínejte, že děti rostou

 

Jako z vody! Dvakrát se ohlédnete a z osmileté obdivovatelky princezny Elsy je předpubertální milovnice Marilyna Mansona. A ta už se asi bude trochu stydět, když si kamarádky ze školy přivede do budoáru vyvedeného ve stylu Ledového království. Jak se tomu vyvarovat? Jednoduše. Stačí když tematické prvky zakomponujete ve formě doplňků, které se dají snadno vyměnit. Místo postele ve tvaru auta jde přece koupit povlečení s formulemi. Zdi taky nemusí být růžové, když na ty bílé jdou pověsit plakáty. A váš budoucí paleontolog určitě ocení i malý koberec s triceratopsem, takže není třeba hned kupovat dinosauří linoleum od stěny ke stěně.

 

 

2. Vezměte je při zařizování do party

 

Zařizujte pokoj pro ně, ale také s nimi. Nechte je vybrat pár doplňků, i když vám třeba budou připadat kýčovité nebo nepraktické. Vy přece v té místnosti spát nebudete. Samozřejmě u velkých kusů nábytku je potřeba děti občas trochu usměrnit, abyste si nezadělali na trable popsané v předchozím bodě. Nebudeme vám nalhávat, že by si pokoj víc uklízeli jen proto, že se na jeho zařizování podílely. Ale rozhodně si ho více oblíbí. Nicméně nejhorší, co můžete udělat, je připravit jim nový pokoj jako překvapení. Nejlépe na začátek školního roku, kdy mají co dělat, aby se vyrovnaly s tím, že musí zase do školy. A teď si ještě budou muset zvykat na nové prostředí doma.

 

 

3. Volte střídmější barvy

 

A to hlavně na stěny. Problém s výraznějšími odstíny je ten, že se dříve či později okoukají. Nezapomínejte na psychologii barev i na to, že své okolí vnímáme také v noci se zavřenýma očima. Staletími prověřená jistota je tedy neutrální bílá. Ale pokud máte pocit, že by pokoj byl takhle přece jen trochu fádní a toužíte po barvách, volte spíše pastelové, měkčí odstíny. Ostatně místo velkých barevných ploch experti doporučují oživit prostor radši několika barevně výraznými doplňky. A když už jsme u zdí, pamatujete na to, jaká radost byla po nich čmárat? Tedy než přišli rodiče. To už ale dnes není problém, protože existují omyvatelné barvy, které ze stěn udělají de-facto tabuli, kterou jde jednoduše setřít hadříkem.

 

 

4. Věnujte pozornost stolu

 

A židlím! Jestliže v předškolním věku je důležité, aby se dítěti dobře sedělo při kreslení nebo hraní s modelínou, pro školáky je to naprosto zásadní. Důležitá je tedy správná výška a světlo. Pokud jde o výšku, můžete koupit tzv. rostoucí stůl a židle, a tak nebudete muset každých pár let utrácet za nové. Se světlem souvisí umístění stolu. Pracovní místo by ideálně mělo mít dostatek přirozeného světla. Nabízí se tedy umístění přímo pod okno. Jen si v takovém případě dejte pozor, aby okno šlo něčím zastínit. Jinak by totiž případné paprsky slunce mohly děti oslňovat. Samozřejmě lze také postavit stůl ke stěně s oknem po straně. V obou variantách ale psychologové nedoporučují, aby děti seděly zády ke dveřím. Prý se potom hůře soustředí.

 

5. Vytvořte jim skrýše

 

Doupě, zašívárna, skrýš, bunkr, bunyš – je jedno, jak tomu děti říkají. Důležité je, že mají místo, které je jen jejich. Místo, kam si mohou zalézt, když potřebují promyslet své budoucí výpravy na severní pól anebo když jsou na vás nebo na sourozence naštvané. Způsobů, jak takovou skrýš vytvořit, je nepřeberně. Můžete koupit interiérové stany a domečky, baldachýny nad postel nebo využít mezery mezi nábytkem a pomoci si starou dekou a pár hřebíčky. Je-li pokoj malý, můžete jim pořídit vyvýšenou postel a skrýš umístit pod ní. Jednu stěnu pak klidně může tvořit nižší skříňka, takže navíc získáte další prostor na oblečení nebo hračky.

Nastěhujete se s dětmi do zeleně

Na splnění všech dětských přání ovšem potřebujete víc prostoru, než nabízí běžné městské byty. Dětem navíc úplně nejvíc prospěje, když mohou z domova vyběhnout na zahradu nebo do přírody hned za humny. Ideální je proto řešit rodinné bydlení vlastním domem či bytem na zelené hranici Prahy. Ozvěte se nám na webu nebo přes telefon 220 873 614. Vůbec nevadí, pokud si zatím chcete jenom popovídat s někým, kdo takovému bydlení rozumí, ale stěhování ještě neplánujete. Zůstaneme v kontaktu, takže získáte všechny naše novinky a nejlepší nabídky z první ruky. Objednejte si i náš newsletter a naše limitované akce už vás nikdy neminou.

Chci vědět o všem jako první