Každý někoho takového známe. Když jdeme na návštěvu, zmíní se, že nemá uklizeno. Ve skutečnosti to ale znamená, že má přes židli pohozený svetr – jinak jeho nebo její domácnost vypadá jako z designového katalogu. Co dělají lidé, kteří mají doma neustále pořádek, jinak než my, obyčejní smrtelníci? Přečtěte si jejich triky a mějte také domov jako klícku. 

Nádobí je číslo jedna

Hned první tip vás asi nepotěší, to ale jen dokazuje, jak moc je důležitý. Naučte se zatočit se špinavým nádobím. Narozdíl od jiných druhů nepořádku je právě nádobí také nepříliš voňavým a nehygienickým společníkem. Takže, jak na to? Nádobí vždy uklízejte hned po jídle. Pokud máte myčku, po umytí co nejdříve vyložte čisté nádobí, abyste jednoduše mohli to použité „schovat”, kdykoli je to potřeba. A pokud nádobí myjete ručně, vězte, že čím dříve to uděláte, tím méně zaschlých skvrn na vás čeká. Nespornou výhodou okamžitého odklízení nádobí je i to, že oblíbený hrnek nebo talíře máte vždy po ruce, namísto toho, abyste vedle hory špinavých kousků hledali poslední čistý hrníček s uraženým uchem.

Uklízení za pochodu

Nejen špinavé nádobí je potřeba uklízet průběžně. Stejně se to má i s dalšími drobnostmi, ze kterých je za pár dní velký nepořádek. Co s nimi dělají ti, kteří mají doma stále uklizeno? Drobky ze stolu i z kuchyňské linky zametají hned. Obaly od potravin, zbytky a další věci na vyhození okamžitě rozdělují do košů na tříděný odpad. Umyvadlo či vanu lehounce opláchnou hned poté, co vykonají ranní hygienu. Kabáty, šály a boty vždy uklízejí do skříní a botníků. Když při vaření upatlají ovládací prvky sporáku a dveře lednice, hned je otřou – námaha je proti zaschlým skvrnám takřka nulová. 

Všechno schovat!

Víte, v jakém prostředí se nejlépe průběžně uklízí? V tom, kde se povaluje co nejméně drobností. Těch se v každé domácnosti najde požehnaně. Zápisníky, gumičky do vlasů, knihy, nákupní tašky, pošta k vyřízení – to vše se vám může objevit na kuchyňském stole, na komodě nebo na konferenčním stolku. Pokud má ale každá maličkost své místo, je snadné ji tam vždycky vracet, odklidit nebo roztřídit. Pořiďte si šuplík na kuchyňské drobnosti, elegantní krabici na poštu a „papírnictví”, věšák nebo poličku do předsíně na klíče, deštníky a vodítka… a uvidíte, o co bude váš domov působit úhledněji.

Čisté povrchy

A taky se vám bude lépe udržovat v čistotě! Na řadu lidí působí uklizeněji trochu umazaný či zaprášený, zato ale srovnaný domov, kde se na každém rohu něco nepovaluje. Jde to však ruku v ruce. Když zbavíte stoly, komody, kuchyňskou linku a další povrchy drobností, nezbytností a věcí na vyhození, je prostě hračka je taky udržovat hygienicky čisté. A velká čistá plocha jednoduše vyvolává dojem dokonale uklizené místnosti. Nezapomeňte ani na vertikální plochy – dvířka skříní, lednice, dveře a rámy mezi místnostmi, které mají tendenci se umazat – tedy hlavně vchodové dveře a ty u kuchyně a koupelny. U podobných ploch navíc platí, že čím častěji se jim věnujete, tím kratší dobu vám zabere je uvést do čistoskvoucího stavu.

Méně je více

Tento tip je pro spoustu z nás tím nejtěžším, ale nejde ho nezmínit. Minimalismus je v posledních letech trendem především z ekologických důvodů. Skvělý je ale také pro vaše soustředění a v neposlední řadě pro dobrou organizaci a pořádek v domácnosti. Čím méně nepotřebných a nadbytečných předmětů doma máte, tím snazší je úklid. Jít přitom může o přemíru dekorací stejně jako o přeplněný příborník nebo šuplík se svetry. Samozřejmostí je zbavit se věcí, které nepotřebujete zcela objektivně. Máte-li doma ne jedno, ale tři náhradní vodítka, kdyby váš pes to nejoblíbenější náhodou překousal, jistě víte, co máte dělat. Zkuste ale zajít ještě dál a protřídit i kuchyň, koupelnu či šatník, většinu přebytečných věcí můžete věnovat potřebným. Stačí zapátrat na internetu a najít azylový dům, dětský domov, útulek nebo jinou organizaci ve vaší blízkosti.

Kouzlo pravých úhlů

Určitě už jste někdy bydleli v hotelu. Víte, proč vypadá hotelový pokoj po návštěvě pokojové služby tak skvěle? Vše od peřin přes vaše pyžamo, knihy a nakoupené pohlednice až po bačkory a ručníky v koupelně je srovnané do rovnoběžek a pravých úhlů. Zní to jako banalita, ale jde o skvělý trik, díky kterému každá místnost hned vypadá opečovávaně, i když se tudy před pár minutami prohnala celá rodina. Schválně zkuste jen třeba srovnat boty v předsíni do úhledných párů. Hned budou vypadat lépe, i kdyby jich polovina potřebovala vyčistit a druhá rovnou opravit nebo vyhodit, uvidíte. 

Pomoc v domácnosti

Poslední tip se může zdát samospásný, ale vězte, že vám nejvíc pomůže ve spojení s těmi předchozími. Pravidelný profesionální úklid sice něco stojí, ale zbaví vás stresu a možná i hádek o tom, kdo na co zapomněl, kdo toho doma udělá víc a co je vlastně čí úkol. A navíc má ten skvělý efekt, že vás nutí průběžně alespoň trochu udržovat pořádek. Má-li u vás někdo každý týden luxovat, mýt podlahu a koupelnu, nebude to možné, pokud bude koberec plný hraček, kuchyně neodklizeného jídla a koupelna plná napůl vypraného a napůl špinavého prádla. Když to profesionálům budete průběžným úklidem usnadňovat, stráví u vás méně času, uklidí lépe a vy tak ušetříte.

I když nejste zrovna Marie Kondo ani Mary Poppins, určitě naše tipy vyzkoušejte. Uvidíte, že v uklizeném a zorganizovaném domově se lépe soustředí, ať už na práci, nebo na relaxaci. Domluvte se s ostatními členy domácnosti, který z tipů uvedete do praxe, ať jsou spokojení všichni. Hodně štěstí!

Jak na uklizený stůl?