Nahlédněte pod střechu v Black Roofs!

Svět se rychle mění, ale obyvatelé a obyvatelky Česka si celkem potrpí na trvalé hodnoty a jsou poměrně konzervativní. A to se týká i bydlení. Mnoho lidí tak stále při pořizování nového domu upřednostňuje cihlové stavby před těmi ze dřeva. Dřevostavby jsou ale ekologické, moderní a často i lépe vypadají. Dřevo je totiž okouzlující přírodní materiál. Proč se ho nebát a jaké jsou největší výhody domova ze dřeva?

Teplo domova

Dřevostavby pracují s materiálem, který je s námi po celou dobu existence lidstva. Dřevo je naprosto přírodní a přirozené, má unikátní texturu, vzhled i vlastnosti. Jednou z nich je jeho hřejivost. Narozdíl od chladných stěn vytváří dojem teplého rodinného krbu. Dřevo obecně neakumuluje tolik tepla – ani chladu – jako zdivo, proto z něj v zimě teplo přímo vyzařuje. Nejen díky tepelným vlastnostem samotným, ale také díky jeho textuře a vůni.

 

Otázka akumulace tepla je nicméně zásadní. To, v jakém materiálu bydlíte, totiž neovlivní jen útulnost prostředí, ale také účty za energie. Dřevo akumuluje méně tepla, to znamená, že teplo neudrží tak dlouho jako cihlová stěna. Jenže dnes už málokdo chce topit takzvaně “do stěn”, do zásoby. Většina moderních domácností má vytápění nastavitelné přesně podle životního stylu obyvatel. Topíme zkrátka jen tehdy, když zrovna teplo potřebujeme. A právě v takovou chvíli se ukazuje výhoda dřeva. Dřevostavba se rychleji vytopí, protože teplo zůstane v místnosti, kdežto ve zděném domě se nejdříve akumuluje do stěn. Spotřeba energie je proto mnohonásobně menší.

Dejte prostor ekologii

V dřevostavbě ušetříte za vytápění, to ale není všechno. Kromě ekonomické i ekologické úspory při bydlení v domě ze dřeva potěšíte planetu už jeho samotnou výstavbou. Postavit dřevostavbu znamená totiž zanechat výrazně menší uhlíkovou stopu, než je tomu při volbě jiných materiálů, především cihel. Je to jednoduché – ke zpracování dřeva je prostě potřeba méně energie.

Více prostoru navíc dopřejete nejen přírodě, ale i sobě. Dřevostavby totiž mají výrazně tenčí, a také variabilnější a lehčí stěny a konstrukční prvky než zděné budovy.Hluku se ale díky izolaci nemusíte bát. Na stejně velké ploše při pohledu zvenčí tak najdete více místa uvnitř. A kdybyste v domě náhodou chtěli něco měnit, vězte, že zasahovat do dřevostavby je výrazně lehčí, než třeba zdít novou příčku.

Nevýhody a jak je řešit

Dřevostavby samozřejmě mají i nějaké ty minusy. Nejčastější výtkou, která může budoucí obyvatele vyděsit, je větší hořlavost dřeva. Dřevo opravdu hoří snadněji než cihla, jenže nebezpečí se týká spíše podomácku postavených kůlen, chat nebo srubů. Moderní dřevostavby jsou totiž zpravidla vybaveny bezpečnostními materiály, které v konstrukci doplňují dřevo a snižují tak rizika v případě požáru. Například naše dřevostavby Black Roofs mají hned na několika místech rozmístěny kouřové detektory. Někdy bývá zmiňována i známá vlastnost dřevěných podlah – zkrátka vržou. I tomu se dá ale konstrukčně zcela vyhnout, pokud nejste milovníky hororů a dům, který k vám občas skrze prkna promlouvá, neoceníte.

Přijďte si dřevostavbu prohlédnout!

Láká vás vyzkoušet si, jaké to vlastně je, překročit práh domu ze dřeva? Není nic jednoduššího. Stačí se vsi domluvit osobní prohlídku projektu Black Roofs ve Vysokém Újezdu. Budete tak moci nahlédnout pod střechu dřevostavbám, které splňují nejvyšší nároky kvality, bezpečnosti i ekologie. Důkladnou prohlídku interiéru i exteriéru domu si užijete v doprovodu jendoho z našich odborníků. Těšíme se na vás!

Domluvit prohlídku