Vypadá to, že po teplém podzimu a zelených Vánocích konečně přišla zima. Vyhřátý obývák, pohodlné křeslo a teplý čaj se tak stávají nezbytností, na kterou se těšíme a za kterou se domů ráda vrací celá rodina. Čím doma topíte vy? Jaké způsoby vytápění vlastně existují a který je ten nejlepší? Čtěte.

Na způsoby vytápění i jejich výhody a nevýhody je možné nahlížet skrze mnoho parametrů. Jde třeba o dostupnost daného zdroje tepla, jeho cenu, ekologický dopad, možnosti nastavení vytápění či o pořizovací cenu. Vytápění se také dělí na centrální a lokální podle toho, jak se teplo dostává od zdroje do jednotlivých místností.

Jak vytápět?

Lokálně vytápět jde v praxi jen malé byty, i v nich jde nicméně o cenově nepříliš výhodný způsob, pokud se topí elektřinou. Takové vytápění má většinou podobu elektrických konvektorů, známějších pod pojmem přímotopy, existují i plynová či kachlová kamna, ta jistě znáte z chalupy. V kvalitních novostavbách se s podobnými způsoby vytápění nesetkáte, bývalo řešením v místech, kde nevedl plyn nebo kde majitelé nechtěli investovat do centrálních řešení.

Centrální neboli ústřední topení je v moderních domech a bytech běžnější. Je ekonomicky i ekologicky šetrnější a má celou řadu variant. Podobně jako v případě lokálního topení jsou nejčastějšími zdroji tepla ty, které jsou nejdostupnější – elektřina a plyn, případně biomasa. Centrální vytápění vede teplo z ústředního bodu do celého bytu či domu, do topidel, která mohou mít podobu radiátorů, podlahových nebo stěnových topidel. Teplo může do vašeho domova rozvádět voda nebo vzduch – ten je vhodnější v případě velkoplošných topidel jako jsou ta podlahová či umístěná ve stěnách.

Čím topit?

Centrálním bodem vytápění může být třeba kotel. To, jakou energii na teplo přeměňuje, má velký vliv na cenu i komfort obsluhy vytápění u vás doma. Na venkově dává řada lidí přednost topení pevnými palivy jako je uhlí – díky novým automatickým uhelným kotlům už nemusí tento způsob být tak náročný a neekologický jako v minulosti – nebo biomasou, tedy přírodními a obnovitelnými materiály, třeba dřevem či dřevní štěpkou. Tato paliva ale znamenají velkou náročnost obsluhy, proto jsou běžnější plynové kotle, které ohřívají vodu a tou vedou teplo do jednotlivých místností. Centrálně vytápět se ale dá i elektřinou, a to dokonce ekologicky i ekonomicky. 

Mezi elektrické vytápění se totiž dá počítat i topení tepelným čerpadlem. Kompresor v takovém čerpadle většinou pohání elektromotor – díky tomuto systému tak jde o úsporné i ekologické vytápění. Právě tepelná čerpadla najdete v projektu Black Roofs, ekologické vlajkové lodi GETBERGu. Na domech Black Roofs si můžeme ukázat, čím je možné topení čerpadlem doplnit, aby šlo o co nejúspornější a ekologicky nejšetrnější topení. 

Jak topíme v Black Roofs

Systém vytápění v Black Roofs funguje na dvou způsobech, a to elektrických topných fóliích a tepelném čerpadle. Elektrické topné folie, fungující na principech infračerveného záření, sálají teplo rovnoměrně z celé konstrukce. Tepelná čerpadla typu vzduch-voda, která na vytápění prostoru získávají energii z okolního vzduchu a prostředí, šetří spotřebu energií.

 

 

Rekuperační jednotka přivádí čerstvý a studený venkovní vzduch a odvádí teplý odpadní vzduch z místnosti. Ve výměníku se předehřeje přivedený čerstvý vzduch a ten potom proudí do jednotlivých místností. V každé jednotce Black Roofs je použita rekuperační jednotka, která udržuje zdravou kvalitu vzduchu interiéru, a to jak teplotu i vlhkost. Díky její filtraci se tak vzduch pročistí a je neškodný i pro alergiky. Jako obnovitelný zdroj energie, šetřící spotřebu energie, jsou využity fotovoltaické panely, které jsou napojeny do elektrosoustavy. Domy Black Roofs si právě i díky výše popsanému způsobu vytápění vysloužily energetický štítek A.

Víc o ekodomech Black Roofs