Do výčtu těch nejlepších letních aktivit určitě patří grilování – v Čechách zdomácnělá letní zábava, která z vaření dělá společenskou událost. Pojďme se tedy podívat na možnosti výběru grilu jako takového, volbu těch nejlepších pokrmů a techniku jejich přípravy.

Jaká máte od svého grilu očekávání?

V případě, že jste si ještě gril nepořídili a teprve zvažujete nákup, zásadní věc, nad kterou se musíte zamyslet, je místo, kde bude váš gril stát. Grily lze rozdělit na dvě kategorie – ty s regulovatelnou teplotou a ty na pevná paliva. Podívejme se nyní na obě kategorie podrobněji.

Pokud se chystáte svůj gril používat uvnitř budov, máte rozhodování velmi snadné – jedinou bezpečnou variantou je elektrický gril. Jeho výhodou kromě bezpečnosti je, že můžete přesně regulovat teplotu, a elektrický gril navíc chytře řeší odtok tuku z masa. Ten se tak neuškvaří a nezanechá na mase nepříjemný zápach. Naopak nevýhodou je absence typického aroma kouře, kterého dosáhneme na uhlí nebo dřevě.

Další možností pro přípravu pokrmů je lávový gril. V tomto případě je jídlo ohříváno lávovými kameny či cihlami, na které je zaveden plamen. I v tomto případě máme možnost regulovat teplotu, celý proces je však ze své podstaty o kousek přirozenější než v případě grilu elektrického. Ale pozor, tento druh grilu nelze bezpečně užívat v uzavřených prostorách.

Nyní se už dostáváme ke grilům klasického ražení, tedy těm na uhlí či dřevo. Obecně platí, že uhlí lze použít pro prakticky jakýkoli zahradní gril, kdežto dřevem můžeme topit pouze v modelech k tomu určených. To především proto, že dřevo se déle roztápí a více kouří. Klasické grily jistě mohou být použity i na zahradě Black Roofs, na které budete mít k dispozici až 860 m² volného prostoru. Stejně tak si můžete grilování užít i na prostorném balkoně v G Residence či na předzahrádce před domem.

Co na gril?

Dalším zásadním rozhodnutím je, co vlastně na grilu připravíte. Možnosti jsou široké, od různých uzenin, přímo pro gril vyrobených, přes maso, ryby, sýry až po zeleninu a ovoce. Nebojte se experimentovat, netradičními nápady totiž překvapíte nejen své přátele, ale i vaše chuťové pohárky budou v sedmém nebi. Co takhle tedy příště kromě tradičního grilovaného hermelínu vyzkoušet grilovanou meruňku s mascarpone a medem? Nebo radši vsadíte na netradiční ústřice? Fantazii se meze nekladou! 

Co se týče grilování samotného, doporučujeme se řídit několika zásadami. Zaprvé, v případě použití grilu s pevnými palivy nepoužívejte tekutý podpalovač. Nejen, že proces se ve skutečnosti příliš neurychlí, ale jeho hoření navíc vypařuje látky, které pokrmům škodí. Lepší je tedy začít zmačkanými novinami. Rozhodně se také vyplatí rošt či jehlici potřít tukem, aby se na ně jídlo příliš nepřichytávalo. Důležité je také poctivě a pravidelně udržovat čistotu.

Co se samotného jídla týče, jak maso, tak i ryby a zeleninu se vyplatí předem marinovat. A jak je obecně známo, není nad marinádu z domácích bylinek. Jestli vám za oknem či na balkoně ještě žádné nerostou, nenechte si ujít náš článek o balkonovém zahradničení, kde zjistíte, jak takovou malou bytovou zahrádku vytvořit. 

Jakou techniku zvolit?

Zbývá už jen zvolit vhodnou techniku přípravy. V zásadě máme na výběr ze tří variant – rošt, jehla a alobalový podklad. Rošt a jehla vystavují jídlo přímému žáru, jsou tedy vhodnější pro rovné tenké kusy masa. Alobalová podložka se naproti tomu hodí spíše na kousky masa nebo zeleninu, které jsou marinované. Podložka zaručí, že se marináda ani tuk z masa nedostanou ke zdroji tepla a neuškvaří se. Sýry je vhodné grilovat v obalu z alobalu, aby se neroztekly přímo na grilu, ale až po vybalení na talíři.

Ať už se při příští zahradní party pustíte do čehokoliv, doufáme, že vám bude chutnat!

Kam umístit gril?