Přečtěte si příběh o kariéře Kamila Dunaje, který neustále překonával svou komfortní zónu a díky tomu vedl jedny z nejsložitějších a největších projektů v zahraničí, které dnes vidíme ve filmech.

 

Start kariéry s Ciglerem

Kamil studoval na Univerzitě v Košicích a následně se vydal do Prahy, kde se dostal do jednoho z nejlepších českých ateliéru v ČR CMC architects, který byl založený Davidem Chisholmem, Vitem Maslo a Jakubem Ciglerem, který patří mezi nejznámější české architekty, kde se podílel na zajímavých projektech a spolupracoval se zahraničními investory.

 

“Když jsem poprvé vstoupil do kanceláře, cítil jsem se jako ve filmu, protože to byla  dnes již běžná open space kancelář plná mladých lidí. A právě tady jsem se nejlépe naučil, jak prezentovat svou myšlenku.”

 

Pracovat umíš, anglicky se naučíš

Kamil se rozhodl posunout svojí kariéru na další úroveň a začal si hledat práci v zahraničí, konkrétně v Irsku. Domluvil si pár pohovorů, které absolvoval až po příjezdu. Díky tomu, že se naučil prezentovat, byla jeho jedinou překážkou angličtina. Naučil se tedy nazpaměť jako básničku prezentaci o svých projektech a také se naučil odpovědět na základní otázky, které by mu mohli položit.

 

“Pamatuju si, jak se mě zeptali na něco, čemu jsem nerozuměl, takže jsem zůstal ticho a neodpovídal jsem. Okamžitě jim to bylo jasné. Tenkrát mě vzali a řekli mi, že pracovat umím a anglicky se naučím.”

 

Kamil si vybral podobný ateliér jako CMC a po třech měsících už rozuměl skvěle anglicky. V irsku mu dali prostor pro vlastní rozvoj a záleželo jen na něm, jak se k práci postaví. Naučil se koordinovat celý tým, klienty a nakonec dostal nabídku přímo od developerské společnosti v Irsku.

 

Další dveře otevřené

Tohle byla nová příležitost k tomu, naučit se celý cyklus projektu v korporátním prostředí. Kamil se podílel na výstavbě komplexních developmentů v centrech měst, čehož bylo součástí i zakomponování památkových objektů a rozšíření dopravní infrastruktury. Takové projekty měly například i 2500 trvale žijících obyvatel, což se dá nazvat i městem. 

 

“Byl jsem součástí projektů, o kterých se mi ani nesnilo. Budovali jsme nové čtvrtě, nádraží i infrastrukturu. Vše jsme vytvářeli s ohledem na dalších 50 let. Počítali jsme přírůstek obyvatel, jednali jsme s městem a řešili i komerční části.” Vzpomíná Kamil.

 

Do Irska přišla krize a začaly krachovat stabilní velké firmy. Kamil tedy přijel zpět do České republiky. 

 

Laserové laboratoře

Kamil se v Česku přidal do menšího ateliéru, za to ale začal pracovat na složitém projektu laserové laboratoře, kde se dodnes provádějí experimenty s laserem. Tato architektura je zajímavá nejen vzhledem, ale také promyšlenou funkčností.

 

“ Projekt laboratoře pro vývoj laserů byl pro mě výzvou. Technologicky a konstrukčně to byla nesmírně složitá stavba. V podstatě se jednalo o budovu v budově, aby se zabránilo vibracím, teplota musela být stabilní a vzduch se nesměl hýbat. Nejsložitější však na tomto projektu bylo, že sami vědci nevěděli, co vlastně potřebují pro své experimenty. Zkuste tedy navrhnout něco, když v podstatě nevíte co.

Hilase – laserová laboratoř v Dolních Břežanech

 

“Lasery měly být chlazený tekutým dusíkem, který má také své specifické vlastnosti, které jsme neznali. Nejdříve jsme počítali s malým zásobníkem, ale nakonec jsme zjistili, že to dodává jen 1 společnost a to ve velkých cisternách. Takže jsme museli mnohonásobně zvýšit objem nádoby a navíc ještě vybudovat cestu a parkování pro kamion včetně zařízení výjimky na městě pro vjezd kamionu. Skladování dusíku bylo také hodně zajímavé a vyžadovalo osobitý přístup. Na tomto projektu se mi potvrdilo, že pokud pracujete s něčím netypickým, musíte tomu věnovat velkou pozornost již od počátku, jinak se může stát, že zůstanete hodně překvapení, že to nefunguje tak, jak jste předpokládali.”

 

Pozvánka na střední východ

Kamil byl otevřený novým příležitostem a když mu zavolali z Kataru, aby se podílel na obrovském projektu nadčasového města Lusail City pro půl milionu lidí, rozhodl se tuto výzvu přijmout. 

 

“Měl jsem nastoupit jako senior architekt, ale během mého letu vyhodili hlavního architekta, takže jsem rovnou povýšil. Popravdě jsem nečekal zázraky a myšlenky projektu byly docela povedené, ale technicky projekt extrémně zaostával za evropskými standardy.”

Projekt Lusail City

 

Součástí tohoto projektu bylo téměř všechno, co si dokážete představit jako jsou umělé ostrovy, marina, metro, tramvaj, nákupní a zábavní parky, rezidence, komerce a další. Časem se Kamil podílel i na jiných projektech jako je rafinerie, nový vojenský přístav a základna a postupně se stal člověkem, který tyto projekty začal celé řídit a jednal s klienty.

 

“Nejdříve jsem tým učil evropským standardům a během půl roku jsem to začal celé pomalu přebírat a řídit. Zajímavé v těchto zemích je, že od určité vyšší pozice, musíte být schválený jako zaměstnanec, který se podílí na projektu samotným klientem.”

Právě přivezli nový vagon

 

Příležitost v Dubaji

Ze Spojených Emirátu se Kamilovi ozvali kvůli obdobnému projektu jako je Lusail City, ale projekt se zpozdil a tak se Kamil začal spolupodílet na dubajském metru a vysokorychlostních mezinárodních tratích propojující všechny krajiny GCC a na projektu EXPO 2022. Nicméně klient z Kataru si ho díky jeho zkušenostem vyžádal zpět na projekt Lusail City a tak Kamil začal kvůli práci cestovat mezi Spojenými Emiráty a Katarem.

Kamil na stavbě Dubajského metra

 

“Celkem 4 roky jsem lítal mezi Spojenými Emiráty a Katarem. Úroveň standardu je v těchto zemích na mnohonásobně vyšší úrovni a protože si vážili mé práce, chtěli mi dopřát vše, co jen bylo možné. S rodinou jsme bydleli v těch nejlepších hotelích, měli řidiče, prostě jsme žili jako ve filmu.”

Výhled z hotelu

 

Šťastný návrat zpět

Jednoho dne bylo na Katar uvaleno embargo a veškeré lety byly zastavené. Mohlo se létat pouze přes neutrální země, ale to trvalo nejméně 6 hodin kvůli přestupu, na které tyto země nebyly vůbec připraveny. 

 

“Běžně jsem potkával své batohy a kufry po měsíci a letiště nebyla dobře organizovaná. Vydržel jsem takto cestovat 3 měsíce, ale pak jsme se s rodinou rozhodli, že se vrátíme do Evropy a po zvážení několika lokalit a měst jsme si nakonec vybrali Prahu.”

 

Setkání s v GETBERGu

Po příjezdu bydlel Kamil s rodinou měsíc v hotelu a jeho prioritou se stala rodina.

 

“Byl jsem smířený s tím, že budu dělat projekty jen s několika domy a že se chci více věnovat své rodině. Po schůzce v GETBERGu jsem byl rád, že jsem poznal vizionáře jako je Egor Khlebnikov, s kterým jsme si ihned padli do oka a během 4 let jsme společně vybudovali stabilního developera, který má velké plány.”

 

Zpět do rodného města, kde to celé začalo

Kamil svůj inspirační příběh posílá dál a prezentoval ho na základních školách a gymnáziích. Nedávno se ale vrátil zpět do svého rodného kraje a přednášel přímo na základní škole, do které sám chodil. 

 

“Chci dětem a mládeži ukázat, že i z tak malého městečka na úplném východě Slovenska se dá kariérně vypracovat a pracovat na velkých věcech, které znáte tak maximálně z televize.”

 

Poznejte Kamila Dunaje ještě více

Pusťte si rozhovory s Kamilem, kde se vyjadřuje k aktuální situaci na trhu nemovitostí nebo k projektům, na kterých zrovna pracuje společně s developerskou společností GETBERG. Na našem youtube kanálu můžete objevit několik rozhovorů.

Prohlédnout videa