Zjistěte, jestli je tepelné čerpadlo to pravé pro Vás. Jak se dá zvýšit jeho efektivita a za jak dlouho se Vám investice vrátí? V článku se dozvíte také výhody a nevýhody pořízení.

 

Podmínky na trhu se poslední dobou rapidně mění a čím dál více se zvyšuje poptávka nejen po ekologickém způsobu bydlení, ale také po tom úsporném. Tepelné čerpadlo je jedna z nejvýhodnějších možností, jak snížit své náklady na energie a zároveň méně zatěžovat životní prostředí.

 

Dbejte na zateplení budovy

Je nutné zdůraznit, že tepelné čerpadlo se většinou nevyplatí instalovat do starší zástavby, která není řádně zateplená. Většina tepla by Vám totiž vyšla oknem ven a museli byste pořídit mnohem výkonnější tepelné čerpadlo, a to by se opravdu nevyplatilo.

 

Jaká je návratnost

Odborníci obecně odhadují, že návratnost investice do tepelného čerpadla se pohybuje od 5 do 10 let. Záleží také, zda získáte dotaci na pořízení, která dobu návratnosti zkrátí. Dalšími vlivy jsou i vlastnosti stavby a další technologie. Pokud se jedná o novostavbu, bude tepelné čerpadlo pravděpodobně efektivnější než u starší zástavby, která může skrývat nějaké vady.

Co zvýší efektivnost tepelného čerpadla

Pokud chcete získat to nejúspornější způsob vytápění, je nutné se zaměřit i na zapojení tepelného čerpadla do topného systému. Správně by totiž tepelné čerpadlo mělo být zapojeno bez výměníku přímo do akumulátoru, který je zapojen do topného systému. Voda je tak ohřívána v samostatném zásobníku teplotně odděleném od topného systému a umí tak efektivněji využít energii na vytápění i ohřev teplé vody. Dalším faktorem je také zda máte podlahové vytápění, protože to vyžaduje nižší teplotu otopné vody a tím je pro Vás vytápění ještě úspornější.

Novostavby jsou připraveny lépe

Velký vliv má také stáří nemovitosti, protože novostavby budou vždy technologicky a stavebně lépe připravené a tak můžete v budoucnu přemýšlet nad investicí i do dalších technologií, díky kterým snížíte spotřebu energií na minimum.

 

Výhody 

1. Vytápění bez znečištění

Vytápění pomocí tepelného čerpadla je zároveň i velmi ekologickou variantou, díky které nikterak neznečišťujete životní prostředí.

 

2. Úspora nákladů

Díky tepelnému čerpadlu snížíte své roční náklady až o 70 %. Úspora závisí na kvalitě zateplení, stavby a dalších využitých technologiích, které vytvoří ještě silnější synergii.

 

3. Bez starostí

Navíc tepelné čerpadlo funguje i bez jakéhokoliv Vašeho zásahu, stačí jen nastavit ideální teplotu a to dokonce i pomocí Vašeho smartphonu.

 

Nevýhody

1. Vyšší pořizovací cena

Obvykle se jedná o nákladnější investici a v případě starší zástavby se mohou při instalaci objevit neočekávané vady, které mohou investici ještě zvýšit.

 

2. Riziko správného výběru

Bude jen na Vás najít opravdu spolehlivého dodavatele se zkušenostmi, na kterého získáte dobré reference a navrhne Vám nejefektivnější řešení. Určitě je důležité poradit se s odborníky, ale naopak příliš složité systémy by mohly v budoucnu zvýšit náklady na údržbu. Vybrat opravdu správné řešení, není vždy jednoduché.

 

Přemýšlíte nad tepelným čerpadlem?

To my jako developer také, a proto jsme tepelné čerpadlo přidali do všech našich jednotek v projektu Forest Views. Řadové domy mají zahradu, podlahové vytápění a právě jsou ve výstavbě. Zafixujte si cenu domu právě teď. Stačí Vám 20 % z ceny a zbytek doplatíte až při kolaudaci. Jděte na forestviews.cz a dejte nám vědět, pokud by Vás zajímalo více informací pomocí formuláře.

Vyplnit formulář