Nejdůležitější je zdraví, to všichni víme. Na něj má ovšem zásadní vliv už to, kde bydlíte a právě bydlení v zeleni má nespočet výhod. Sepsali jsme 10 hlavních důvodů, proč je bydlení na venkově zdravější než život ve velkoměstě.

1. Konečně se nadechnete

Už kousek za městem se vám bude dýchat lépe. Příčinou je menší hustota provozu i větší množství stromů a rostlin. Do našich plic se dostává mnohem méně škodlivých látek, což snižuje riziko vážných chorob a chronických onemocnění, například astmatu. A ještě jednu výhodu má venkovský vzduch – jednoduše lépe voní!

2. Zbavíte se stresu

Život na venkově je klidnější. Nedávno to potvrdili i němečtí vědci, kteří pomocí magnetické rezonance zkoumali amygdalu – část mozku, která nám pomáhá zpracovávat stres. Výzkumníci zjistili, že lidé žijící v blízkosti lesa mají amygdalu výrazně zdravější. No a protože Getberg vybírá lokality podle okolní přírody, tak třeba hned vedle našich East Gardens Strančice je poctivý les s poetickým názvem Jedlovec. Díky němu budete mít amygdalu jako zvon! O tom, že vám vyčistí plíce a psychiku, ani nemluvě.

3. Uslyšíte… nic

Žádné řinčení tramvají, troubení aut, sirény sanitek a zpěvy opilců vracejících se z mokré čtvrti. Je to tak. Rozdíl mezi hlukem nočního města a tichem v zeleni je takový, až to spoustu čerstvých majitelů nemovitostí za městem zaskočí. Vážně stačí pár kilometrů od centra a v noci je TICHO. Na obloze vidíte hvězdy a otevřeným oknem se line cvrlikání ptáků. Ten rozdíl se nedá popsat. Ten se musí zažít. 

4. Přírodu máte za humny

Chcete se projet na kole, jít si zaběhat nebo se jen tak projít? Samozřejmě to můžete udělat i ve městě, ale na venkově je sportování o poznání jednodušší. Nemusíte za přírodou MHD ani autem, ale jednoduše otevřete dveře na zahradu nebo vyjdete před dům. Když byla řeč o těch Strančicích, skoro všude po okolí se dostanete po nových cyklostezkách. I do Prahy. Jestli se musíte ve městě nutit nebo sportování plánovat, za městem je každodenní pohyb samozřejmý, takže třeba i hubnutí jde jak po másle.

5. Získáte opravdové bio potraviny

I ve městech dnes funguje spousta bioprodejen a o víkendech se pořádají farmářské trhy. Jenže zdravým potravinám přímo od zemědělců se nevyrovná nic. A jsou čerstvé tak, jak to jenom jde. Navíc je většinou nakoupíte o něco výhodněji, protože neplatíte žádné prostředníky. Farma Tehov u Strančic je třeba proslulá mléčnými výrobky. Ale hlavně, nic nemusíte složitě shánět – na venkově jíte bio a zdravě tak nějak sami od sebe. Organismus vám poděkuje. 

6. Ochutnáte vlastní výrobu

Asi nejlépe vám bude chutnat to, co si sami vypěstujete. Ovoce, zeleninu nebo bylinky z vlastní zahrádky máte pod dohledem pořád. Zahradničení má ostatně na naši psychiku taky blahodárný vliv. Psali jsme o tom článek nedávno. Část vlastní produkce můžete darovat sousedům a těšit se na štrúdl nebo zavařeninu zase od nich. Trvanlivých buchet z nákupáku narvaných chemií se za pár týdnů ani nedotknete. Zdravé potraviny jsou prostě při ruce a často vlastně nejblíž.

7. Poznáte opravdové přátele od vedle

Přijde vám, že s těmi mezilidskými vztahy přeháníme? Kdepak, na venkově nebo v menších městečkách k sobě mají lidé opravdu mnohem blíže než v přelidněných metropolích. Zvenčí to poznáte třeba i díky způsobu, jak spolu komunikují na sociálních sítích. Kdepak nadávky a anonymní „hejtování“. Sdílejí novinky, radí si ohledně řemeslníků, komunikují s radnicí. A funguje to samozřejmě i naživo. Rozbije se vám pračka nebo potřebujete narychlo pohlídat dítě? V sousedství určitě najdete někoho, kdo vám pomůže. 

8. Přestanete se bát

K psychickému zdraví bezpochyby přispívá i větší pocit bezpečí. A ten na venkově máte. Obecně platí, že zde dochází k menšímu množství trestných činů a také jejich objasněnost je vyšší. Obojí souvisí s tím, že oproti městům žije na vesnicích méně lidí, kteří se do velké míry znají. Jednoduše řečeno, důvěrné sousedské vztahy jsou lepší prevencí kriminality než služebna policie přímo v ulici. Více o sdílené bezpečností službě si můžete přečíst zde.

9. Ušetříte planetu

Když v ulici bydlí jen pár rodin, hned se pozná, jak zdravému životnímu prostředí přispíváte vy sami. A rozhodně je rozdíl, jestli máte na střeše solární panely, nebo pálíte v kamnech PET lahve. Ekologické technologie můžete mít samozřejmě i v bytovce, ale na všem se musíte složitě domlouvat. Novostavby už jsou dnes také ze zákona nízkoenergetické. V East Gardens jsme šli ještě dál a kromě přípravy na solární panely, rekuperaci energie a další technologie mají všechny domy také instalaci pro nabíječku elektroaut.

10. Budete víc venku

A to nejlepší nakonec. Už jako malým nám říkali, že pobyt na čerstvém vzduchu je zdravý. No a bydlení mimo město k tomu přímo vybízí. Zahradu musí někdo posekat, kytky na terase někdo zalít a přesadit. A když vás zahradničení nebaví, můžete milovaný i proklínaný home office vyměnit za neskutečně příjemnější garden office. I o tom jsme ostatně nedávno psali.

Nalákali jsme vás na bydlení za městem, nebo už vás rodinná pohoda s výhledem do zeleně zajímá dávno? Neváhejte se nám ozvat na webu nebo na telefonu 220 873 614. Vůbec nevadí, pokud si zatím chcete jenom popovídat s někým, kdo takovému bydlení rozumí, ale stěhování ještě neplánujete. Zůstaneme v kontaktu, takže získáte všechny naše novinky a nejlepší nabídky z první ruky. A až na to přijde, rozhodně si i mnohem lépe a výhodněji vyberete nový domov. První skvělý krok je objednat si náš newsletter přímo tady na stránce. Akce pro omezený okruh zájemců už vás nikdy neminou.

Chci vědět o všem jako první