Vánoce by měly být svátky klidu a pohody. Často se ale mění v dlouhatánskou šňůru pochůzek, poznámek v kalendáři, nákupů, frenetického uklízení a dalšího pobíhání. Ze svátků pokoje jsou tak dny plné stresu, do kterých se ještě marně snažíme nacpat všechno to cukroví, saláty, olovo, koledy a zlatá prasátka. Rodinná pohoda v čase vánočním ale může vypadat i jinak. Vytvořte si vlastní tradice, které vám budou vyhovovat, a těšte se na originální a příjemné Vánoce!

Adventní meditace

Zapomeňte na to, že Vánoce jsou křesťanským svátkem, a přistupte k přípravám více od Východu. Namísto předvánočního shonu nasaďte adventní meditaci. Nemusíte hned prosedět každý večer v poloze lotosového květu, stačí zařadit na každý týden nějaký ten fígl, který prokazatelně uklidňuje a bojuje s úzkostí. Možností je spousta — jóga, protřídění šatníku a jeho věnování charitě, dechová cvičení, knihy namísto sociálních sítí nebo skutečná meditace. Všechny mají společného jmenovatele — jednoduchost. Uklidní vás a připomenou, co je opravdu důležité.

Skutečný duch Vánoc

Když už jsme u toho, právě o svátcích máme tendenci dělat pravý opak pokory, sdílení a klidu — pobíháme, nakupujeme o sto šest a předháníme se, kdo se blýskne s lepším dárkem. Vytvořte novou rodinnou tradici, která vám každý rok připomene, o čem že to ty Vánoce jsou. Choďte o svátcích za pejsky do útulku, společně věnujte peníze organizaci, jejíž poslání vám je blízké, ukliďte kus lesa nebo pořiďte hračky a knížky pro děti, kterým se dárků nedostává. Pokud máte vlastní děti, nemůžete jim dát lepší dárek než to, že se od vás naučí solidaritě a vlídnosti.

Zvyky vs. deskovky

Ach ty naše české zvyky. Házení střevícem, odlévání olova, krájení jablíček… Jsou zábavné, ale mají celou řadu nevýhod. Mnohé nejsou zrovna bezpečné a jejich věštby jsou také poněkud pochmurné. Co takhle přidat ke krájení jablíček třeba sváteční partii Scrabble, která předpoví, kdo bude příští rok nejchytřejší? Nebo si zahrát Monopoly, které určí, kdo zázračně zbohatne? Pokud zavedete doma podobný zvyk, vyjdete navíc vstříc těm, kdo tradiční Vánoce nemusí, a to se taky může hodit.

Naprosto nevánoční jídlo

Další skvělý sváteční zvyk pro ty, kdo svátky neradi! V každé rodině je aspoň jeden člověk, který zkrátka není ze svetrů s jeleny, Ježíška, panáčka, cukroví a kapra tak nadšený jako ostatní. Potěšte ho, zařaďte na rodinnou sváteční tabuli něco, co se k Vánocům nehodí. Caesar salát? Indický dhal? Nebo třeba pizzu? Jednak nadchnete všechny, kdo bramborový salát a linecké měli už na sedmi firemních večírcích, potěšíte vánoční morouse a navíc ozvláštníte menu a potěšíte chuťové buňky.

Sportovní Ježíšek

Vánoce, to jsou pohádky, hromady jídla a rodinné posedávání. Ne že bychom si ho snad po všem tom shonu nezasloužili. Zkuste ale protnout odpočinek a gurmánské hody nějakou tou tělesnou aktivitou. Postačí dlouhá procházka, koulovačka, nebo, pokud slavíte svátky na nějakém příhodném místě, krátká lyžovačka. Všechny ty dobroty vám budou chutnat ještě víc a u Popelky usnete mnohem spokojeněji, uvidíte.

Kdo má dneska službu?

Poslední tip je asi ten nejzásadnější. V mnoha rodinách si tu vánoční slávu nejvíce odpracuje jeden člen a velmi často to, co bychom si povídali, bývá maminka. Ať už to ale u vás platí o komkoli, zkuste mu letos ubrat trochu břemene a přiložit ruku k dílu. Klidně si můžete svátky rozdělit. Každý den připadnou všechny ty drobné úkoly — naservírovat salát, doplnit cukroví, posypat příjezdovou cestu, aby se návštěvy nezmrzačily, vařit nekonečné konvice čaje, vybírat tu nejlepší pohádku — jednomu členovi rodiny. Všichni se tak zapojí a nikdo se nebude po svátcích cítit jako po maratonu.

 

Doufáme, že vás některý z tipů inspiruje a bude se hodit právě do té vaší představy o krásných svátcích. Nezapomínejte, že Vánoce jsou hlavně svátky pokory, sdílení a míru. Však on se svět nezblázní, když to u vás doma nebude vypadat jako v lifestylovém časopise. Vaši blízcí ocení hlavně společně strávený čas v klidu a pokoji. Ať se to podaří!

Pusťte se do čtení