Světlo je lék. Říkají to nejen odborníci na lidskou psychiku, ale i na zdraví obecně. Kvalitní světlo v domácnosti je prý dokonce důležitější, než velikost bytu. Na podzim, kdy se dny zkracují a denního světla ubývá, to platí obzvlášť.

Světla není nikdy dost

Výkon světelných zdrojů se neustále podceňuje. Ankety opakovaně ukazují, že kvůli šetření mají lidé doma často bludičky třeba jen o třetinu lepší, než svíčky. Šetříme tak sice peníze, ale naše zdraví a všechno ostatní dostává na frak. Jestli chcete mít doma kvalitní světlo, potřebujete především výkon. Nezdá se to, ale denní světlo je i za temného podzimního dne mnohonásobně výkonnější, než světla umělá. Zejména, když máte moderní francouzská okna a jste zvyklí na jejich porci venkovního světla. Pokud byste chtěli mít doma jasno stejně, jako za zataženého letního dne, potřebovali byste světelné zdroje odpovídající výkonu 1000 a více wattů klasických žárovek. Stačí ale, aby zataženo nebylo a jak vám řekne každý fotograf, 1000W lampa neznamená skoro nic.

Vážně světlo léčí?

Psali jsme to samozřejmě trochu s nadsázkou, nicméně něco jako světelná terapie skutečně existuje. Pomáhá proti depresím, odstraňovat klasickou jarní (nebo jakoukoli) únavu a v podstatě si ji můžete kapku naordinovat sami. Osvětlení první hodinu po probuzení totiž dost ovlivňuje, jak celý den odstartujete. Samozřejmě není dobré svítit si do očí sotva je otevřete. Ale je velký rozdíl, jestli se ráno ploužíte ještě temným bytem, nebo jestli se prostě po pár minutách „na rozkoukání“ probudíte ostrým světlem. Jde čistě o to, napodobit přirozené světlo venku. Studie ukázaly, že tak může dojít ke změně chemických látek v mozku, což ovlivní i naši náladu. Světla se zkrátka nebojte a i když je na vás ranní terapie světlem třeba až moc drastická, investujte do něj. Rozdíl spotřeby 10 nebo 24 W u LED žárovek není až tak zásadní, ale rozdíl v osvětlení je obrovský.

 

Světlo jsou emoce

Samozřejmě je potřeba vždycky zohledňovat, do jakého prostoru je světlo určené. Nejvíc ho budete potřebovat ve vstupní chodbě / hale, v místech kde pracujete, jako je kuchyň, pracovna, dílna atd. Dobré je také mít hodně světla v místech, kde rodina komunikuje, nebo kde se potkáváte s přáteli. Podle některých studií už pouhý světelný výkon mění vztahy. Jasnější světlo posiluje emoce. Zní to přehnaně, ale asi si sami vybavíte různé rodinné oslavy – intimnější světlo přináší romantiku a nikomu se nechce do žádných velkých akcí. Pokud chcete oslavu rozhýbat, musí být i světlo intenzivnější. Nemluvě o tom, že když se chcete věnovat soutěžím apod., je potřeba na to vidět.

Je potřeba se bát modrého světla?

Modré světlo není nic jedovatého nebo umělého. Jde o to, kdy ho používáte. Denní polední světlo má kolem 5000 kelvinů (označení barvy světla). Má v sobě tedy výraznou část modré barvy (obloha). To nás biologicky nabuzuje. Naopak večer obsahuje venkovní světlo díky zapadajícímu slunci a lomu paprsků přes atmosféru více žluté (odborně, teplota chromatičnosti klesá). Když si tedy doma o půlnoci svítíte bílou (denní) žárovkou, říkáte svému organismu „vstávat“. Takhle fungují i obrazovky počítače a displeje mobilů. Ale je to samozřejmě i naopak. Když si budete svítit v dílně celý den žlutým světlem (kolem 3000 K), bude vám pořád padat hlava. Stručně řečeno – modrého světla (více kelvinů) se bát nemusíte. Ale když kupujete světelné zdroje, přemýšlejte, kde je použijete.

 

Chytrá domácnost osvětlení pomáhá

Obecně se dá říct, že na pracovní stůl do home office pracovny patří spíš výkonná bílá lampa, zatímco do ložnice slabší teplá. A třeba i ty svíčky. Ideální je ale kombinovat více světelných zdrojů s různou tepelnou úrovní. U moderních LED žárovek prostě dávno neplatí, že všechny svítí více méně stejně, jenom některé víc a některé míň. Na druhou stranu, pokud světla zapojíte do své chytré domácnosti, můžete intenzitu i barvu osvětlení plynule měnit a přizpůsobovat nejen denní době, ale i aktuální potřebě a náladě. Více o konceptu chytré domácnosti najdete v našem starším článku tady na blogu.

 

Kam nechodí slunce, tam chodí lékař

Dostatek světla zkrátka hodně ovlivňuje životní pohodu. A platí to samozřejmě nejen o světle umělém, ale především o tom přirozeném. Je to stejné jako s čerstvým vzduchem nebo dostatkem zeleně. V centru velkoměsta to s tím vším bude jistě mnohem problematičtější, než v klidu venkova. V okolí Prahy je spousta skvělých lokalit, kde si můžete užívat životní styl velkoměsta, ale přitom se všemi výhodami života v zeleni. Hledáte pro sebe a své děti klidné, zdravé a pohodlné bydlení s dobrou dostupností do Prahy? Ozvěte se kdykoli přes web nebo na telefon 220 873 614 a i když se třeba ještě úplně stěhovat nechystáte, můžeme si o možnostech vlastního domu nebo bytu za Prahou alespoň popovídat. Taky vám už nikdy neuteče žádná naše výhodná akce. 

Chci vědět o všem jako první