Nahlédněte za hranice Prahy a poznejte, jak si tam lidé užívají vánoční svátky. V Kladně se ocitnete v pohádkové zahradě, v Kouřimi poznáte kouzlo tradičních Vánoc a u Benešova si zazpíváte v kostele v rámci staročeských Vánoc. V článku najdete pouze ochutnávku, ale je toho kolem mnohem víc.

 

Právě v okolí Prahy jsou města a vesnice, kde najdete zázračnou atmosféru plnou radosti a pohody, kterou v obchodním centru nepocítíte ani přes hlučné koledy a výzdobu bijící do Vašich očí. Nejde totiž o to co vidíte nebo slyšíte, ale jde o to, co cítíte. A právě v těchto klidných lokalitách za hranicí Prahy objevíte opravdové Vánoce plné pohody.

 

Staročeské Vánoce v kostele

Ve Chvojně kousek od Benešova narazíte na kostel svatého Jakuba a Filipa, kde se přímo ve štědrý den dopoledne koná známá akce Staročeské Vánoce. Dojme Vás hudební soubor s různými nástroji jako jsou dudy, housle, kytara, harmonika i basa pod vedením Ctidara Sedláčka. Každý rok je kostel zcela naplněn a to věřícími i nevěřícími a společně zpívají koledy předem rozdaných textů. Nakonec si odnesete betlémské světlo, ochutnáte svařák a rozhodně pomůžete příspěvkem ve formě cukroví či jiného vánočního pohoštění. Zkrátka tady budete mít husí kůži.

 

Pohádková zahrada na zámku

Na Kladenském zámku se v noci zahrada rozsvítí a promění se v pohádkové místo plné svítících zvířátek a bytostí. Pro zpestření procházky musí děti plnit různé úkoly a za úspěšné splnění dostanou malý dáreček. Navíc před zahradou bude čekat vánoční vláček, který jede přes pěší třídu, poštu zpět k zahradě. Podívat se sem můžete každý den do 21:00 a udělat si dobrodružnou procházku s dětmi.

 

Za dávnou tradicí

Vánoce jsou pro mnohé ten nejkrásnější čas a v Muzeu lidových staveb v Kouřimi to platí dvojnásob, protože tady je kouzlo vánoc ještě jako za dávných časů. Objevíte tady tradiční obyčeje, které se na českém venkově udržovaly od prosince až do svátku Tří králů. Každá chalupa, světnice nebo statek jsou vyzdobeny podle dávných tradic včetně tradičního pohoštění. Narazíte zde na obyčeje, které už jsou možná téměř zapomenuty. Podívat se sem můžete třeba den před štědrým dnem do 16:00. Rozhodně to stojí za to, protože tady Vás atmosféra Vánoc naprosto pohltí.

 

Tam, kde tradice přežily

Snad i vy letos vyrazíte za hranice Prahy o vánočních svátcích a objevíte kouzlo tradičních Vánoc nedotčených marketingem a novoměstskou kulturou. My pro Vás stavíme rezidenční projekty právě v okolí Prahy, abyste to měli blízko do práce a zároveň žili v klidném a bezpečném prostředí plném přírody, kde se tradice ještě dočista nevytratily.

Mrkněte na naše aktuální projekty, třeba se Vám některý zalíbí natolik, že v něm najdete svůj nový domov.

Prohlédnout projekty