Jste zmatení z toho, zda máte čekat s koupí nemovitosti na nižší ceny nebo raději koupit, dokud na to máte našetřeno? Jakou strategii při koupi nemovitosti vlastně zvolit? V tomto článku se dozvíte další fakta, která Vám otevřou oči.

 

Jaká bude nabídka nemovitostí

Tato nelehká doba zapůsobila značně na dodání nových nemovitostí na trh v dalších letech. Menší developeři jsou nuceni zpomalit nebo pozastavit výstavbu svých projektů a někteří možná ani nepřežijí. Stabilní developeři sice dokážou lépe absorbovat negativní vlivy trhu, ale se změnou podmínek pro stavbu a koncové zákazníky začali měnit své prodejní strategie a přešli z prodávání koncovým zákazníkům na nájemní trh nebo na spolupráci  v rámci fondů. Nabídku tedy čeká ještě větší propad a to dlouhodobě, protože spousta plánů na další nové projekty developeři posunuli minimálně o další rok.

 

Proč poptávka po novém bydlení vyčkává

Již dlouho se v médiích mluví o nafouknuté bublině na trhu nemovitostí a nyní se podmínky na trhu značně změnily. Poptávka na trhu ale stále přetrvává, jen není realizovaná. Možná i vy nyní vyčkáváte na lepší příležitost a očekáváte propad cen. U nemovitostí z druhé ruky nebo starší zástavby se ceny začaly měnit, ale u novostaveb se tomu tak neděje a ani nebude, protože vzhledem k inflaci a změnám nákladů na stavbu ceny nemají kam klesat a další propad nabídky naopak bude ceny tlačit opět nahoru. Pokud tedy hledáte nové bydlení, rozhodně nemá smysl vyčkávat, navíc u rozestavěných projektů Vám mnohdy stačí jen 20 % z ceny a hypotéku budete reálně řešit třeba až za dva roky.

 

Jak se k tomuto tématu vyjadřuje Kamil Dunaj, ředitel business developmentu developerské společnosti GETBERG: “Situace v posledním roce měla dopad na nově zamýšlené projekty. Mnoho developerů přibrzdilo ve svých plánech nebo dokonce úplně zastavilo přípravy nových projektů. A tím se ztratil přibližně rok času, takže propast mezi nabídkou a poptávkou se ještě prohloubí.”

 

Co se stane, až začnou klesat hypoteční úroky

Tady se asi všichni shodnou, že až začnou klesat úroky, poptávka opět povstane a zahltí realitní trh. Jenomže nebude k dispozici nabídka a povede to opět k navyšování cen a vy si zase tu nemovitost nebudete moci dovolit. 

 

“Zlevnění hypoték bude mít za následek zdražení nemovitostí. A to z důvodu, že jich bude na trhu ještě větší nedostatek než doposud, protože některé projekty převzaly fondy, další developeři převedli na nájemní bydlení, a ty se nedostanou zpět do prodeje nijak brzy, protože developeři tomu věnovali čas a energii a určitě tuto strategii ze dne na den neopustí.” říká Kamil Dunaj.

 

Dává smysl vyčkávat?

Tuto otázku si dnes klade spoustu lidí a výše zmíněná fakta jasně ukazují, že tato strategie není ideální, a to hlavně pro ty, co již mají našetřeno a hledají nové bydlení na dalších minimálně 10 let. Z dlouhodobého hlediska se vyplatí koupit nemovitost vždy právě teď a to i za cenu vyšších nákladů na financování. Hypotéku můžete refinancovat za 3 roky a cenu nemovitosti již budete mít zafixovanou, zatímco kdybyste vyčkávali a ty hypoteční úroky se snížili o méně než jste čekali a cena nemovitostí opět vzrostla, tak budete stále vyčkávat na snižování, které pravděpodobně nepřijde a o to horší budete mít podmínky pro získání hypotečního úvěru v budoucnu. Čím dříve si pořídíte vlastní bydlení, tím lépe.

 

Pokud se chcete více ponořit do trhu nemovitostí, doporučujeme Vám se podívat na tento rozhovor, kde se celkem 8 expertů z různých oborů vyjadřuje k fungování trhu nemovitostí.

Plánujete nové bydlení?

Jsme developer, který své projekty nezastavil a jejich výstavba stále probíhá. Stabilně navyšujeme nabídku a právě teď si u nás můžete vybrat ze 2 projektů v okolí Prahy. 

 

ICON Park je velký projekt s 230 byty v rostoucí lokalitě v Kladně, kde vzniká kompletně nová moderní čtvrť se vším potřebným po ruce a máš skvělou dostupnost do Prahy.

 

Forest Views je projekt s řadovými domy v údolí Dolního Posázaví v srdci nádherné přírody. Projekt je vhodný hlavně pro rodiny s dětmi a najdete v něm i potřebnou občanskou vybavenost.

 

Zajímalo by Vás o tomto bydlení více? Dejte nám o tom vědět a společně vybereme ideální projekt a bydlení pro Vás. Stačí vyplnit krátký formulář.

Zajímá mě více