Současná doba plná karantén, vládních restrikcí a nejistoty akcelerovala trend, který pozorujeme již nějakou dobu. Stále více lidí hledá bezpečí a jistotu. Ve chvíli, kdy jsou omezeny pracovní příležitosti nebo možnosti cestování, je vlastní bydlení tou pověstnou oázou klidu. Vlastnictví nemovitosti je tak nejen spolehlivou a bezpečnou investicí, ale přispívá i k duševní rovnováze.

 

 

Centrum Prahy bez stálých obyvatel

 

Tato situace je spojena ještě s jedním fenoménem. Přestože se do Prahy stěhuje stále více lidí, nemalá část naopak z Prahy „utíká“. Zejména mladé rodiny s dětmi opouštějí z mnoha důvodů hektické centrum a stěhují se do vesnic a městeček okolo hlavního města. Nyní se sice krátkodobě uvolňují „turistické“ Airbnb byty, ale ani tento fakt nemůže zastavit zvýšenou poptávku po bydlení mimo město. Navíc hranice nebudou zavřené navždy a turisté se zase vrátí.

 

Co lidem v Praze vadí a co jim chybí?

 

Lidé v Praze dlouhodobě řeší zejména častá omezení v dopravě, hluk nebo nedostatek parkovacích míst. Často také zjišťují, že to, co očekávají od města, jim nabídnou i místa mimo Prahu. Ať už jsou to kvalitní restaurace, kavárny, kino, fitness centra a další vyžití. Dojíždějí tak už jenom do práce a všechny tyto požitky najdou v místě svého bydliště. K tomu platí výhodnější nájem nebo mají přímo vlastní bydlení.

 

Dalším faktorem, který si stále více uvědomujeme zejména dnes, je životní komfort. Protože v době, kdy se pohyb mezi lidmi snažíme i dobrovolně omezovat, je jistě příjemnější trávit čas na zahradě u vlastního domu, případně mít poblíž kousek zeleně v podobě lesa. V panelovém ani činžovním domě ve městě tohle nezažijete.

 

 

Za méně (či stejně) peněz více muziky

 

Vedle cenového hlediska (v Praze se metr čtvereční prodává průměrně za více než 100 000 Kč), nahrává pořízení vlastního bydlení i plánované odklady půjček nebo diskutované zrušení daně z nabytí nemovitosti. Již nyní bude zájemcům o hypotéku stačit jen 10 % ceny pořizované nemovitosti a splátka může nově dosahovat až 50 % příjmu (původně jen 45 %).

 

Pokud navíc kupujete nový byt, je velmi pravděpodobné, že kromě příspěvku do fondu oprav nebudete muset po několik let platit nic navíc.

 

Stále také platí, že za cenu pražského bytu můžete mít za Prahou například dům se zahradou.

 

Přečtěte si další články