Zdravý životní styl a pravidelný pohyb k sobě prostě patří. Jenže i obyčejné aktivity jako běh nebo jízda na kole se ve velkoměstě dělají celkem složitě. A co teprve zajít si na fotbal se sousedy? Máte kam, a znáte se s nimi vůbec?

Pokud ale bydlíte za hranicemi Prahy nebo jiného velkého města, rázem je vše mnohem jednodušší. A to nemluvě o tom, že samotný život blíž k přírodě je daleko zdravější. Za všechny výhody jmenujme více zeleně, méně stresu a kvalitnější ovzduší. A když už jsme u toho vzduchu, právě ten se na kvalitě sportování podepisuje nejvíce. Srovnejte si už zmíněné běhání ve městě plném smogu, lidí a intenzivní dopravy s proběhnutím se mezi poli a lesy za zpěvu ptáků.

Cesta z města

Tedy, ne že by ve městě nešlo sportovat vůbec. Ostatně člověk si zvykne snad na všechno, ale když pak vyrazíte někam na venkov, je najednou i pohoda při sportu úplně jiná liga. A to ani nemluvíme o covidu, který obyvatele metropolí v podstatě přišpendlil v bytech. A kvůli zavřeným fitkům, bazénům, sportovním halám a jiným uzavřeným sportovištím si tehdy spousta lidí ve městech uvědomila, jak užitečné by bylo mít za humny les, obyčejnou polní cestu mezi loukami nebo plácek na fotbal. Jenže se zákazem přejíždění mezi okresy si za nimi najednou nemohli ani vyjet. 

5 důvodů k pohybu

A tak není divu, že lidé žijící ve velkoměstech obecně méně sportovali a doktoři nyní s úděsem pozorují nárůst obezity. Zvláště u dětí, což je nejsmutnější. Ale obezita není jediný problém, který můžete řešit pravidelným pohybem a se kterým se tedy za městem bojuje mnohem snáz. Tady je 5 dalších důležitých věcí, kterými pravidelný pohyb prospívá našemu zdraví. 

  • Prevence cukrovky

Cukrovka se mě netýká, říkáte si. Snad máte pravdu, nicméně cukrovkou u nás trpí 13 % populace. Podle známého obezitologa MUDr. Štěpána Svačiny klesá riziko diabetu při pohybu o desítky procent.

  • Regulace krevního tlaku

Vysokému krevnímu tlaku se říká tichý zabiják. Většinou o něm nevíme, dokud… Dokud nepřijde nedej bože třeba infarkt nebo mrtvice. No a hádejte co významně pomáhá udržovat krevní tlak v normálu? 

  • Méně cholesterolu

Se srdečními chorobami úzce souvisí i vysoká hladina cholesterolu. Naštěstí i tomu se lze relativně snadno bránit sportováním, což nezávisle na sobě potvrdilo několik vědeckých výzkumů.

  • Lepší imunita

Při sportu se potíme, čímž se z našeho těla vyplavují škodlivé toxiny. Zároveň cvičení zrychluje rychlost průtoku bílých krvinek, které mají v našem imunitním systému na starost boj proti virům, bakteriím, nádorům a dalším prevítům.

  • Silnější kosti

Věděli jste, že sport neposiluje jen svaly, ale také kosti? Ano, kosti se přizpůsobují našemu životnímu stylu a při náročnější fyzické aktivitě sílí a houstnou. Teď to možná tolik neoceníte, ale ve stáří za každý uběhnutý kilák svému mladšímu já rozhodně poděkujete.

Za Prahou máte sport na dosah ruky

Asi vás nemusíme dál přesvědčovat o tom, že cvičení je zdravé. A nejspíš ani o tom, že ještě zdravější je věnovat se mu někde v přírodě než ve městě. I na základě toho vybírá Getberg svoje lokality. Třeba obyvatelé našeho nejnovějšího rezidenčního projektu East Gardens Strančice mají podmínky pro sport úplně ideální. 

 

  • Když si chtějí zahrát tenis, badminton nebo jiné indoor sporty mohou si vybrat z osvětlených kurtů a kryté haly na blízkém zámku Berchtold, tenisového areálu a sokolovny přímo ve Strančicích.
  • Navštívit mohou i říčanské centrum Na fialce. Tam také najdou plavecký bazén s nejmodernější technologií čištění vody a rovnou třemi saunami. 
  • V okruhu patnácti kilometrů jsou také tři golfová hřiště a jako každá správná česká vesnice mají i Strančice svůj fotbalový klub. 
  • Je toho ještě mnohem více včetně lyžařského areálu na nedalekém Šibeničním vrchu. 
  • No a to vůbec nemluvíme o tom, jak snadné je jít si zaběhat nebo zajezdit na kole. V tomto případě totiž stačí prostě otevřít dveře. 

Ideální bydlení na vás čeká za Prahou

Zaujal vás projekt ve Strančicích, máte nějaké dotazy ohledně stěhování za Prahu nebo byste si prostě jen chtěli popovídat s někým od zdroje? Ozvěte se přímo Getbergu. Získáte komplexní pohled na výhody bydlení na okraji Prahy, dozvíte se o nejaktuálnějších novinkách jednoho z nejprogresivnějších developerů ve středních Čechách a už vždycky budete vědět, na koho se obrátit o pomoc v oblasti realit. Kontaktujte nás tady nebo na telefonu 220 873 614. A objednejte si i náš newsletter přímo tady na stránce. Všechny novinky a výhodné prodejní akce odhalíte mezi prvními. Včetně těch, které platí právě a jen pro odběratele newsletteru.

Chci vědět o všem jako první