Rezidenční nemovitosti mají odjakživa dvojí zásadní roli. Primárně jako bydlení, ale vzhledem k vysoké a stabilní hodnotě i jako spolehlivá investice. O nemovitostech v Praze a okolí to platí dvojnásob. 

 

Ačkoli by vám odborníci na investice poradili portfolio rozložit do více směrů a komodit, pokud nemáte vyloženě obchodního ducha nebo nejste profesionální investor, pravděpodobně se nejdřív obrátíte spíše k jistějším způsobům uložení peněz. V případě nemovitostí jistě nezažijete 100% zhodnocení během měsíce, jako například u bitcoinu, ale také si můžete být vcelku jistí, že vás nepotká třeba ještě rychlejší propad. Nemovitosti si cenu drží – respektive ji v současnosti získávají spíše vyšší. A navíc, zatímco bez bitcoinů nebo zlata se v životě obejdete, bez bydlení ne. Koupě kvalitního domu na dobrém místě je proto v podstatě klasická win-win strategie.

Praha zajišťuje trvalý růst hodnoty

„Nemovitosti stále patří mezi konzervativnější investice a platí pro ně staré zlaté pravidlo – lokace, lokace, lokace. Ať se nám to líbí, nebo ne, Praha je skvělá lokace. Místo je v Praze omezené a nabídka příliš neroste, což má tendenci hnát cenu vysoko,“ uvádí například hlavní ekonom Banky Creditas a pedagog VŠ CEVRO institutu Dominik Stroukal. (Mezi jeho oceňované práce patří mj. titul Ekonomické bubliny zkoumající princip finančních krizí. Takže když o nějaké investici říká, že je konzervativní a spolehlivá, už to něco znamená.) Čiže pokud vám jde mimo jiné také o vlastní bydlení, nemovitost je jediná investice, do které se můžete i nastěhovat.

 

Zvýšení hodnoty o 25 % během stavby

„Ze zkušenosti posledních let můžeme v podstatě s jistotou říci, že jakékoli naše rezidenční bydlení získává už během výstavby na hodnotě zhruba o 25 procent,“ uvádí generální ředitel rostoucí developerské společnosti Getberg Egor Khlebnikov. Tak rychlý nárůst ceny o čtvrtinu není u novostaveb samozřejmě standardní. Pro Getberg hraje roli zaměření na komplexní obytné celky, které navíc buduje v populárních obcích na hranicích Prahy (Unhošť, Vysoký Újezd, Strančice apod.). Ty se díky skvělé dostupnosti postupně stávají předsunutou hlídkou samotné metropole. 

 

Investoři versus obyvatelé? 

Hledáte klidný domov v zeleni a ne výhodnou investici? To zejména v Praze a okolí nehraje roli. Pokud si nějaký dům vyhlédnete, neměli byste moc váhat, protože nestojíte jen proti dalším zájemcům o bydlení v přírodě a příjemném sousedství, ale právě proti uchazečům o bezpečně uložené peníze.

 

„Přibližně třetina bytů prodaných v Česku jsou tzv. byty investiční. Tento způsob zhodnocení majetku se těší velké popularitě,“ upozorňoval nedávno pro iDnes například ekonom Martin Řezáč, předseda Asociace pro kapitálový trh ČR. Dům v dobrém dosahu Prahy je prostě snem nejen zájemců o bydlení, ale také lidí, kteří vědí, kam s jistotou vložit peníze. 

Ceny v Praze vytáhne zahraničí ještě výš

Možná vás napadne, jestli tedy radši ještě pár let nešetřit na koupi v Praze. Tam ovšem půjdete do boje s úplně jinou konkurencí. „Domnívám se, že Prahu čeká obrovská poptávka ze zahraničí. Tu vidíme už nyní, ale krásné, bezpečné a levné město uprostřed Evropy bude lákat čím dál více zahraničních investorů. Budou chtít nemovitosti spíše v centru, maximálně na periferii,“ upozorňuje ekonom Dominik Stroukal. 

 

„Kupci rodinného zaměření také poměr hodnoty bydlení přímo v Praze nebo v menším městečku na jejím okraji vzhledem k aktuální pandemické situaci přehodnocují už dnes,“ líčí aktuální trend Egor Khlebnikov. Standard práce z domova navíc podle jeho slov mění i pocit nutnosti bydlet v místě zaměstnání. „Zkrátka začínáme myslet víc na rodinu než na práci,“ uvádí.

Dlouhodobý trend vede za Prahu

„Covid redefinoval ideální nemovitost k bydlení. Zatímco před krizí to byl byt v Dlouhé ulici, který se pronajímal turistům z celého světa, v lockdownu se bez větší nadsázky lidi dělí na ty s terasou či zahradou a na ty bez. Šlechtou se stali ti, kdo mají k homeofficu a pro děti do školy dostatek místností, tedy alespoň jednu na každého člena rodiny, “ říká tvrdě Stroukal. „U průměrné čtyřčlenné rodiny je ale bohužel 4+kk a větší s terasou či dokonce zahradou v Praze něco nedosažitelného. Pokud by současný stav měl trvat déle, což nelze vyloučit, mohlo by to vést k trendu hledání levnějších nemovitostí mimo Prahu, které se více hodí pro práci a studium z domova,“ uzavírá ekonom.

Chci vidět projekty za Prahou