Léto dávno skončilo a nebude to dlouho trvat a svět bude zase plný vánoční výzdoby. Mezi koncem prázdnin a vánočními svátky se přitom nachází jedno z nejhezčích období roku – podzim. Někdo ho má spojený hezky po česku s pouštěním draků, někdo má radši Halloween, dýňové latte, duchy a lebky a někdo se prostě jen rád prochází ve spadaném listí. Proč si tedy tuto kouzelnou sezónu nepřenést i domů v podobě originální podzimní výzdoby?

Draci ve spadaném listí

Přineste si domů trochu podzimu jako od Josefa Lady! Opékání brambor v ohýnku asi do obýváku nepřenesete, barevný staročeský podzim ale zvládnete hravě. Stačí venku nasbírat listí a připravit z něj kytici. Nejlépe vypadají různobarevné listy kaštanů a javorů  – když se projdete po parku či po lese, jistě najdete řadu odstínů. Doplňte je třeba dubovými nebo většími lipovými listy a naaranžujte je do nádoby či vázy v rustikálním stylu. 

Kytice z romantického spadaného listí výborně doplní podzimní věnce. Vyrobte je ze sušených květů či plodů, listů nebo větviček, dozdobte je ořechy nebo sušenými jablky. Použít můžete i šišky, jeřabiny nebo třeba kukuřici. Nechte převažovat hnědou a rezavou barvu a další zemité odstíny, převaha zelené by navodila spíš vánoční atmosféru. 

Vzpomínáte si, jak vypadaly ocasy papírových draků, když jste byli malí? Domov si můžete dozdobit také podobnými papírovými řetězy. Vyberte barevné papíry v podzimních tónech, složte je do harmoniky, v půlce přehnětě, aby vytvořily mašličky a pak je navažte na přírodní provázek. Pokud máte děti, rozhodně je zapojte nebo to nechte na nich, jistě se u toho parádně vyřádí.

Halloween

V posledních letech vládne podzimu i v Česku především Halloween. Tipů na výzdobu ve stylu svátku duchů najdete na internetu spoustu. Základem jsou samozřejmě dýně. Pokud vám ty vyřezávané se svíčkou uvnitř připadají příliš kýčovité, můžete si domov vyzdobit různými druhy menších dýní v kombinaci s kukuřicí, skořicí, badyánem, papričkami… Vznikne tak pestrá výzdoba, která připomene Halloween i podzimní období hojnosti. Nejlepší je vybrat ty jedlé a lahodné druhy dýní, abyste z dekorace mohli postupně ujídat. Než výzdobu vyměníte za vánoční, užijete si spoustu dýňových polévek a pyré.

Halloween ale nejsou jen dýně. Domov si můžete vyzdobit také duchy, strašidly, lebkami nebo oblíbenými postavami z hororů. Všemožné papírové dekorace ocení především děti, které se jistě skvěle pobaví u jejich vyrábění – a v noci se jich možná budou bát.

Día de los muertos

Pokud chcete svůj domov obléknout do opravdu netradiční podzimní výzdoby, zvolte Día de los muertos. Mexický svátek mrtvých vypadá úplně jinak než české Dušičky. Je plný barev, lesku a květin. Nejtradičnější ozdobou je samozřejmě lebka. Může se to zdát morbidní, ale v Mexiku jde o veselou oslavu – mrtví v tento den navštěvují svět živých a jejich milovaní se tak s nimi mohou opět setkat. Ozdoby v podobě lebek bývají nejčastěji vystřihované nebo vyrobené technikou filigránu z pestrobarevných papírů, patří k nim i pestré květiny. Podívejte se taky online po receptech na tradiční mexické sladkosti!

Užijte si podzim v útulném a parádně vyzdobeném domově! Výzdobu doplňte čajem, hebkým plédem a dobrou knihou a uvidíte, jak si zamilujete dlouhé večery.

Přečtěte si více článků!