Vlastní bydlení, to je sen mnoha z nás, ale cesta k němu může občas být dost spletitá. Jednou z překážek je často i získání hypotéky a veškerá administrativa, která úvěr doprovází. Jak se tedy v celém procesu vyznat, co za dokumenty si nachystat a jaké požadavky musíte splňovat, aby vám banka půjčku poskytla? Odpovědi na tyto i další otázky jsme pro vás shrnuli v tomto článku.

Co je to hypotéka?

V první řadě si pojďme ujasnit pojmy. Co to ta hypotéka je? Jedná se o úvěr od banky, který musí být zajištěn zástavním právem k nemovitosti. Když si půjčíte od banky peníze, zaručíte se tedy vlastní, či cizí nemovitostí za to, že je i s úroky vrátíte. Hypoteční úvěr můžete získat pouze od bank, jež získaly oprávnění jej poskytovat.

Lidé si berou hypotéku zejména na získání bydlení, rekonstrukce nemovitostí či jejich pořízení. Bydlením je v tomto slova smyslu například stavba nebo koupě bytu, rodinného domu, stavebního pozemku, ale i bytu ve výstavbě či družstevního bytu. Hypotéku ale můžete použít i na pořízení nemovitostí jako jsou byty k pronájmu či nebytové prostory. I to je jedna z výhod hypoték. Mezi další patří refinancování, tedy možnost splacení úvěru nebo půjčky jiným úvěrem pomocí hypotéky (pokud původní úvěr byl na investici do nemovitosti nebo do bydlení).

Pro hypotéky je charakteristická fixace úrokové sazby. Znamená to, že si vyberete délku období, po kterou platí úroková sazba – fixace. Celou dobu splácení si tak rozdělíte do kratších období. A co až takové období skončí? Pak vám banka nabídne novou úrokovou sazbu, nebo můžete zbylou částku splatit naráz.

Jak hypotéku získáte?

Věk
Pro získání hypotéky musíte být starší 18 let a mladší 65 (někdy až 70) let.

Žádné dluhy
Je nutné mít čistý registr dlužníků (banky přihlížejí k zápisům starým 4–6 let). Hypotéku rozhodně nezískáte, jste-li v insolvenci či exekuci.

Mějte našetřeno
Získat 100 % hypotéku je takřka nemožné. Většinou vám banka poskytne 70–80 % hodnoty. To znamená, že pokud byste si chtěli koupit byt v Praze za nynější průměrnou cenu 4 000 000 Kč, museli byste mít naspořeno minimálně 800 000 Kč. Pakliže by se vám zalíbil jeden z bytů v naší G Residence, museli byste mít naspořenou polovinu (400 000 Kč), jelikož cena se pohybuje od 2 000 000 Kč.

Zástava
Za zbylé půjčené peníze musíte dát bance do zástavy nemovitost adekvátní hodnoty. Nemovitost by měla být bez zástav, věcných břemen a dalších právních vad, neboť tyto prvky výrazně snižují zástavní hodnotu nemovitosti.

Jaké dokumenty budete potřebovat?

Získávání hypotečního úvěru provází spousta administrativy. Proto se připravte dopředu, ať nemusíte dokumenty zpětně dohledávat. Co po vás banka bude určitě chtít?
— potvrzení příjmu od zaměstnavatele nebo daňové přiznání (OSVČ)
— ocenění zastavované nemovitosti
— výpis z katastru o zanesení zástavního práva
— nabývací titul k nemovitosti
— snímek z katastrální mapy
— pojistná smlouva k nemovitosti
— dohoda nebo rozhodnutí soudu formou notářského zápisu

Pokud byste přeci jen měli nějaké dotazy a potřebovali se s někým poradit, neváhejte se na nás obrátit a my vás spojíme s jedním z našich hypotečních poradců, kteří Vám rádi pomohou a budou Vaší oporou na cestě k vysněnému bydlení.

 

Prohlédněte si náš tým