Klidně můžeme začít tím, že zelená je prostě dobrá. A nejen venku (ideálně hned za oknem), ale i uvnitř budov. Zejména, pokud jsou to obytné budovy. Zelená totiž uklidňuje, vyrovnává emoce a přináší harmonii. A nejlépe samozřejmě funguje, když je tvořená rostlinami. Nejen, že ozvláštníte interiér, ale prospějete i svému zdraví. Rostliny zároveň produkují silice, které osvěžují vzduch, dezinfikují a působí dobře na dýchací systém, psychiku a zdraví obecně. A kdyby vám přišla živá vertikální zahrada složitá na údržbu, ještě existují zakonzervované stěny z mechu. Jsou bezúdržbové a božské na pohled. Jen vzduch už vám pochopitelně čistit nebudou.

Bezúdržbová mechová stěna

Takže začneme tím jednodušším. Pokud nejste zrovna příznivci pokojových rostlin, nebo se jim u vás z nějakého důvodu nedaří, můžete si objednat zelenou stěnu z mechu. Je bezúdržbová a vydrží vám jasně zelená pět až deset let. Na její výrobu se používá plochý, kopečkový nebo lišejníkový mumifikovaný mech. Ten je vysušený speciální technikou konzervace, kdy je vláha z listů nahrazena ekologickým, biologicky odbouratelným konzervantem, který zajistí jasně zářivou barvu a fakt, že se o mech nemusíte pár let nijak starat. Tedy pokud dodržíte pár pravidel: 

  • Nainstalujte jej do větrané místnosti s relativní vlhkostí zhruba 60 %, což dneska splňuje většina domácností.
  • Dejte si pozor na to, aby nepřišel do kontaktu s vodou, takže ho za žádných okolností nezalévejte a nesnažte se ho ani rosit. 
  • Nevystavujte jej přímému slunečnímu záření, přílišné vlhkosti ani blízkosti zdrojů vysoké teploty. 
  • Pokud chcete mech zbavit přisedlého prachu, stačí vlhký hadřík nebo obyčejná prachovka. 
  • Vybrat si můžete z mnoha tvarů a velikostí, existují firmy, které vám takovou mechovou stěnu vyprojektují přímo na míru. 

Výhody mechové stěny

  • bezúdržbová
  • absorbuje hluk
  • odolná proti škůdcům
  • dlouho vydrží
  • vhodná do jakéhokoliv interiéru
  • není potřeba žádné speciální osvětlení

 

Instalace: Kdybyste si chtěli „mechovku“ udělat svépomocí, mech se většinou lepí na nosné desky typu OSB, MDF, HDF nebo dřevotřísku. Samotné panely pak na stěnu přichytíte speciálním lepidlem, oboustrannou lepicí páskou nebo díky vrutům.

Vertikální zahrada

Jestli ovšem pokojovky milujete, můžete si pořídit rovnou celou stěnu a osázet ji takovými rostlinami, které máte rádi. Na výběr jsou takové, které visí dolů, rostou nahoru nebo se plazí. Záleží ale i na tom, kde budete konstrukci mít a v čem budou rostliny růst – možné varianty jsou zemina nebo živný roztok. Rostliny navíc nemusí být jen krásné, ale také užitkové! Už jste někdy v obýváku sklízeli lesní jahody? 

Příroda je nejlepší malíř

Nesmíme zapomenout ani na estetickou funkci vertikálních zahrad, které mohou tvořit souvislý pás rostlin po délce stěny nebo živé obrazy v rámu. Vejdou se totiž i tam, kde není moc místa. Záleží jen na vás, jak velkou plochu jí věnujete. Může třeba nahradit klasický obraz. Velkou výhodou je, že tahle „malba“se vám nikdy neokouká, protože se mění v čase. Údržba je snadná – když rostliny umístíte do samozavlažovacích truhlíků nebo jim vytvoříte zavlažovací systém, je to bez práce.

Instalace: Konstrukci si můžete nechat vyrobit na míru. Nebo ji koupíte už hotovou – textilní, dřevěnou či kovovou. Některé v sobě mají květináče zabudované, do jiných je potřeba nádoby (klidně i větší truhlíky) přidat. V interiéru dbejte na to, aby měla konstrukce za sebou stěnu odolnou proti vodě – zabráníte tak zvlhnutí i dalších stěn. To neplatí v případě, že máte samonosnou konstrukci někde v prostoru. Pak se už jen stačí rozhodnout, zda budete rostliny pěstovat v substrátu nebo zvolíte možnost hydroponie, kdy jsou rostliny ponořené v živném roztoku. Kořenový systém tak lépe dýchá a minimalizuje se výskyt škůdců, plísní i alergenů.

Výhody vertikální zahrady:

  • ochlazuje a osvěžuje přehřáté prostory
  • absorbuje hluk
  • zvlhčuje vzduch
  • CO2 mění na kyslík, takže se v místnosti prokazatelně lépe dýchá 
  • čistí vzduch od prachových částic
  • vejde se i tam, kde je málo místa
  • nikdy se vám neokoukají

Nejlepší je spousta zeleně uvnitř i za okny

Jakkoli zelený domov si zařídíte, nikdy se to nevyrovná vlastní zahradě nebo bydlení s výhledem do lesa. Základ zdravého domova je proto vždycky hlavně lokalita, do které se nastěhujete. Chcete si promluvit o tom, kde taková místa v blízkém okolí Prahy hledat? Ozvěte se nám. Bydlení na zelené hranici Prahy je naše specialita a když zůstaneme v kontaktu, budete mít všechny novinky ze světa rodinného rezidenčního bydlení v zeleni mezi prvními. A taky budete už vždycky vědět, na koho se obrátit. Kontaktujte nás přes web nebo na telefonu 220 873 614. A objednejte si i náš newsletter. Ať vám neuteče ani žádná z výhodných cenových nabídek, které jsou pro veřejnost tajné.

Chci vědět o všem jako první