Všichni máme ve zvyku všechno srovnávat. Nejenom s ostatními, ale i s tím, co známe z vlastního života. A nejvíc se ohlížíme k tomu, v čem jsme vyrostli. Vztahy, oblíbená jídla, trávení volného času… Týká se to i bydlení, takže se dost vyplatí, pokud svoje představy o společném domově včas sladíte.

 

Právě v případě domova pro velkou většinu lidí platí, že si vybírají podle zkušeností z dětství. Buď nás láká bydlet podobně, nebo chceme přesný opak. Je to jak s dětmi v pubertě. Buď jsou přes kopírák podobní rodičům nebo si naopak postaví hlavu a začnou rebelovat. Tyhle vzorce se opakují ve všem. Proto se určitě vyplatí vědět, jak si společné bydlení představuje váš partner. A vůbec celá vaše rodina.

 

Co čekáte od nového bydlení?

Nedávno jsme psali o tom, jak najít společnou řeč s drahou polovičkou, která si myslí, že dokáže bydlet jenom v centru města. Mrkněte sem. Rozdílných názorů na bydlení ale můžete mít strašnou spoustu. Vážně není přehnané si společně sednout a pěkně si to projít. A ideálně nakreslit – načrtněte si, jaké by měl mít váš byt / dům uspořádání. Plánky porovnejte a zkuste udělat průnik. Nejde jen o výběr nemovitosti, ale také o uspořádání bytu, barevnost, vybavení atd. Označte si, co chcete změnit a co opakovat. Rozmyslete si, kolik času chcete věnovat péči o domácnost nebo zahradu. Je to důležité.

Nehledejte rozpory, ale soulad

Příklad: On chce dům s pozemkem, ale už mu moc nezáleží na tom, jestli to je v centru, na předměstí nebo na samotě. Naopak ona touží po místě, kde bude spousta sousedů a dětí, se kterými si budou hrát vaši caparti. Zdálo by se, že to je neřešitelný rozpor. Přitom i takový nesoulad snadno vyřeší například bydlení v dobře vybavené lokalitě v zeleném pásu okolo Prahy. Oba máte rádi hezké životní prostředí, a tak si můžete vybrat dům obklopený lesy, v širokém zeleném pásu okolo Prahy, který je součástí přátelské komunity se snadnou dostupností do velkoměsta. Tím, že místo dokáže uspokojit představy obou, je pravděpodobnější, že v něm budete dlouhodobě spokojení.

 

Zapojte do plánování i děti

Nakreslete si plánek vašeho aktuálního domova a požádejte každého člena, aby různými barvami vyplnil, co považuje za soukromé, polo soukromé či sdílené prostory. Při pohledu na stejný domov z různých perspektiv se projeví možná místa budoucích sporů.

  • Považujete svůj pokoj za útočiště nebo za místo pro (společnou) zábavu? 
  • Chcete co největší společný prostor, který má jen lehce oddělené funkční zóny?
  • Chcete trávit hodně času pohromadě, nebo máte spíš činnosti, při kterých potřebujete klid a soukromí? 
  • Jak vnímají soukromí vaše děti? Zatím třeba vystačí se společným pokojíčkem, ale jak dlouho jim to vydrží? Není lepší koupit větší dům nebo byt rovnou?

Nebojte se požadavky říkat. Potom si společně rozhodnete, které se dají oželet (a za jakých podmínek), a přes co tzv. nejede vlak.

Důležité je, jak doma probíhá komunikace

Lidé často zapomínají na to, že nestačí řešit jen samotný fyzický prostor. Pozornost musíme věnovat i tomu, čím a jak je byt či dům vybaven. Kdo, jak a nakolik jeho vybavení používá nebo potřebuje. I pokud jste fanoušky minimalismu Marie Kondo, stejně jsou důležitější potřeby lidí, kteří v prostoru bydlí, než kolik může mít každý triček nebo párů bot. Bydlení slouží lidem, ne naopak. Podle studií rovnoměrnější rozdělení obytného prostoru nebo zejména jeho dostatek pomáhají tomu, abychom se doma cítili dobře. Velký dům, který umožňuje rodině jíst společně, je prostě lepší než malý, který to neumožňuje. A to i v případě, že rodina společně nestoluje. Ale mohla by, to je zásadní.

Zeleň nám připomíná dětství

Lidé si rádi užívají zeleně, protože jim připomíná zážitky z dětství. Je to naše evoluční spojení. Jenže aby to fungovalo, musí fungovat i ta zeleň. Pokud máte park, kde se lidé scházejí, je to vlastně skvělá analogová sociální síť. Pokud je ale obtížné se do zeleně dostat, není upravená, bojíte se, že zabloudíte nebo narazíte kdo ví na koho, vůbec nepřinese přírodní efekt. Proto tak skvěle fungují cíleně komunitně stavěné projekty, se společnými prvky nebo alespoň příroda přehledně zpřístupněná stezkami. Zkrátka – když je uprostřed vašeho nového bydliště společný, nový, upravený park nebo máte v okolí spoustu turistických tras a cyklostezek, budete jistě šťastnější.

Šťastný domov najdete za Prahou

Nalákali jsme vás na bydlení za městem? Neváhejte se nám ozvat na webu nebo na telefonu +420 220 873 614. Vůbec nevadí, pokud si zatím chcete jenom popovídat s někým, kdo takovému bydlení rozumí. Získáte všechny naše novinky a nejlepší nabídky z první ruky. Až na to přijde, rozhodně si i mnohem lépe a výhodněji vyberete nový domov. Pro začátek si rozhodně objednejte náš newsletter. Zrovna chystáme nový projekt rodinného bydlení v Dolním Posázaví, tak ať vám nic neuteče.

Chci vědět o všem jako první