Nákup nemovitosti nejspíš neřešíte obden. Obyčejně je to rozhodnutí na celý život. Vybrali jsme pár základních věcí, které se vyplatí si pohlídat, i kdyby pro vás koupě až taková událost nebyla. Na co si dát pozor a co rozhodně nepodcenit? 

 

Obecnějšímu přehledu důležitých parametrů, které byste měli při koupi nemovitosti zvážit, jsme se věnovali nedávno. Pokud jste náš starší článek nečetli, možná začněte s ním. Tady pár věcí zopakujeme, ale jinak půjdeme do detailu spíše z hlediska nákupu samotného.  

 

Lokalita

Poloha vaší vyhlédnuté nemovitosti je asi to nejdůležitější, protože parametry s ní spojené už na 99,9 % nezměníte. Zatímco nevyhovující kachličky můžete vyměnit a špatně vyměřený pozemek nechat přeměřit, s místem nehnete. Proto je dobré si zkontrolovat, jestli se v blízkosti vašeho vysněného bydlení opravdu nachází obchod, škola, školka, restaurace nebo praktický lékař. A také jestli mají dostatečnou kapacitu. Lokalita zkrátka není jen místo na mapě.

Dobré sousedství

Nikdo nechce startovat auto pokaždé, když dojde sůl. Je fajn, pokud základní potřeby obstaráte v místě bydliště, nebo když máte kolem sebe ještě navíc lidi, kterým si o tu špetku soli můžete říct. Dobré sousedství je z hlediska pohodlí, dětského kolektivu i bezpečnosti někdy důležitější než večerka na rohu nebo služebna městské policie na náměstí. Stejně tak je ale dobré si ohlídat, jestli za pár let nebudete mít pod oknem dálnici nebo přes ulici cementárnu. Úplně chápeme, že jste si vysnili bydlení za Prahou. Ověřte si ale dopravní dostupnost, a to nejen autem nebo busem, ale i vlakem.

 

Tipy ohledně místa

  • Důkladně si celou oblast prostudujte na mapách Google, a to včetně satelitního zobrazení i street view.
  • Jeďte se na místo podívat, zkuste si, jak se tam parkuje, a dejte si minimálně hodinovou procházku po okolí. 
  • Podívejte se na jízdní řády. Především ČD, protože vlaky na rozdíl od autobusů nestojí v zácpách.
  • Několik všedních dnů po sobě si zkuste naplánovat cestu autem do centra v mapách Google nebo aplikaci Waze. To vám ukáže, jaký je provoz ve špičce, a tedy i reálný dojezdový čas.
  • Prostudujte si územní plán, abyste věděli, jak se může lokalita v budoucnu změnit. Plány jsou zpravidla dostupné na webových stránkách obecních zastupitelstev.

Právo

Další zásadní věci. Je prodávající skutečným vlastníkem? Není na byt či dům uvaleno věcné břemeno? Pokud je nemovitost součástí společného vlastnictví manželů, souhlasí s prodejem oba? Není na nemovitosti zástavní právo nebo exekuce? Jedná se skutečně o byt, nebo je to vlastně nebytový prostor? V takovém případě totiž platí jiné hygienické standardy a také můžete mít problém získat hypotéku. V neposlední řadě se nenechte do ničeho nutit a nic neuspěchejte. I z uvedených důvodů je mnohem jednodušší kupovat novostavbu, ideálně přímo od stavitele. V takovém případě si zase pohlídejte, jestli k vašemu novému domu opravdu povede zpevněná cesta, jaké jsou místní podmínky kolaudace domu, jestli je stavitel splnil a podobně. 

 

Tipy ohledně práva

Stavba

Nedejte jen na to, jestli se vám byt či dům líbí. Důležité je i to, jak je nemovitost postavena, jestli byly na její stavbu použity kvalitní materiály a jaké obsahuje standardy (sanita, podlahy, okna a podobně). Opravdu vám vyhovují dispozice bytu? Místnosti jsou třeba krásné, výhled parádní, ale budete mít sklep, šatnu, komoru, technickou místnost? A co společné prostory? Není ze schodiště slyšet každý krok? U nové zástavby také vezměte v potaz celkové urbanistické řešení. Promyšlené a přátelské okolí s veřejnou zelení a bezpečným prostorem pro děti zásadně přispěje k vaší životní spokojenosti. Nezapomínejte ani na technologie. Svět se vyvíjí a vyplatí se jít změnám naproti. Pokud se u vašeho nového domova počítá už dnes s ekologickou udržitelností, fotovoltaikou, elektromobilitou nebo třeba smart home aplikacemi, udrží si svou cenu a hodnotu i v budoucnosti.

 

Tipy ohledně stavby

  • Vizualizace nejsou skutečnost. Nedejte na dokonalé fotky vytvořené v realitce a vše radši důkladně osobně omrkněte.
  • Zajímejte se nejen o design, ale i o kvalitu materiálů. Zjistěte si, od kterých značek je sanitární a další vybavení. 
  • Nezapomeňte na urbanistické řešení a technologie. 
  • Nechte si vše podrobně vysvětlit a když vám prodejce bude odpovídat neochotně nebo neúplně, zpozorněte.

Na všechny uvedené aspekty dáváme v Getbergu ze zkušenosti pozor. Nechceme vám narychlo něco prodat, chceme být vaším partnerem pro bydlení za Prahou už napořád. V únoru začala stavba našeho aktuálního projektu East Gardens, jehož poslední etapa je ještě v prodeji. Najít právě tam ideální domov na prahu velkoměsta je opravdu snadné, ale poptávka je až překvapivě vysoká a projekt už je téměř rozprodaný. 

Neváhejte se nám ozvat přes web nebo na telefon 220 873 614. 

 

East Gardens jsou sice skoro vyprodané, ale každým dnem zveřejníme nové projekty pro letošní rok, které vás mohou zajímat. A když budete odebírat náš newsletter, dozvíte se o všem jako první – včetně nabídek pro nejužší okruh našich klientů. Zrovna minulý týden jsme posílali tajnou akční nabídku exkluzivně jen pro odběratele. Chcete se také stát odběratelem novinek a získat tak informace jako první? Objednejte si newsletter hned teď, ať vás ta další už nemine. Vyplňte formulář výše vpravo vedle tohoto článku a žádná tajná akce nebo novinka už vás nemine.

Chci poptat East Gardens