Nemůžete usnout? V noci se často budíte, převalujete se a ráno máte pocit, jako kdybyste vůbec neusnuli? Příčinou těchto a mnoha dalších problémů může být světelné či zvukové znečištění, které ruší váš spánek . Zhoršená kvalita spánku negativně ovlivňuje imunitní systém i psychiku a může vést až k depresím. Jak se tedy nespavosti bránit? 

1. Vyvarujte se používání elektronických přístrojů.
Známe to asi všichni. Uléháme do postele a v tom nám přijde zpráva od kamaráda nebo e-mail z práce, na který opravdu musíme odpovědět. Nebo v posteli před spaním sjíždíme ještě pár epizod oblíbeného seriálu, aby se nám lépe usínalo. Přitom podle odborníků zabraňuje modré světlo z počítačů, chytrých telefonů, tabletů a televizí produkci melatoninu, který pomáhá tělu k pocitu ospalosti. Displeje a monitory tak výrazně přispívají k problémům se spánkem.


 2. Přizpůsobte svému spánku ložnici.
Vytvořte ze své ložnice svatyni klidu a zdravého spánku. Není to nic těžkého. Stačí udržovat teplotu v ložnici pod 21°C, investovat do kvalitní matrace a hlavně se pokusit zamezit světlu a hluku z ulice.  Pomohou vám neprůsvitné závěsy nebo rolety.

3. Zkuste trávit více času v přírodě.
Pobyt v přírodě vám pomůže se zrelaxovat a také narovnat vnímání světla a tmy, které ve městě narušuje všudypřítomné osvětlení. Navíc vám čerstvý vzduch pomůže nejen s nespavostí.

4. Pořiďte si vhodné oblečení.
Budete se divit, jakým zázrakem  je zdánlivě obyčejné a pohodlné bavlněné pyžamo. Tělo si v něm lépe uchová svou přirozenou teplotu a vy se v noci budete méně budit. Pyžama už dávno nejsou jen pro děti, a i kdyby ano, kdo by se alespoň ve spánku nechtěl vrátit do dětství?

5. Odstěhujte se z města.
Je čas opustit hlavní město. Vytoužený klid bez velkoměstského ruchu, který vám kazí spánek, je nadosah – stačí žít kousek za Prahou. Že je to moc velký krok? Vaše tělo vám za něj poděkuje. Ranní dojíždění bude po prosněné noci hned příjemnější. S rostoucími cenami nemovitostí v Praze se vám navíc bude lépe spát i kvůli stavu vašeho konta. Hlavně není třeba stěhovat se na samotu u lesa, prohlédněte si například bydlení ve Vysokém Újezdě, které je jen 10 minut autem od Zličína a 30 minut přímo do centra Prahy!

Jaké má Vysoký Újezd výhody?